עץ קפה תנאי גידול – עץ המוכר גם בשם קפה ערביקה, עץ קפה צמח רב שנתי תדיר, משמש בתור צמח מאכל בשל הפירות והזרעים, יכול לשמש כעץ נוי בשל יופיו, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, טרופי או בתור צמח בית, הגדל באזור עמידות לקור 10B+
עלים בצבע ירוק מבריק כשהעלים צעירים אדמדמים או פלטינה
פרחים בצבע לבן פרחים קטנים כל מפרק של עלים יש פרחים
פירות בצבע אדום מבריק וקיים גם צהוב הפירות טעמם מתקתק עם ארומה של קפה, מוצצים בלי לפגוע בגרעין אשר ניתן להפיק ממנו לאחר קלייתו קפה
קפה עץ למכירה
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30
תנאי גידול עץ קפה – טיפול:
אדמה מנוקזת היטב, קרקע עשירה, לחות גבוהה, יש צורך לדשן בקביעות, קרקע חומצית 5-6Ph
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
זרעים / שתילים / ייחורים
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
לא
עונת שתילה:
אביב, קיץ
איך לשתול:
הצמח אוהב קרקע עשירה לכן מומלץ להוסיף קומפוסט, זבל אורגני והומוס, לחפור בור גדול מבית השורשים ולערבב עם האדמה ורק אז לשתול, על מנת לעזור לעץ להניב מומלץ להוסיף מיקוריזה על ידי הדבקת השורשים, חיפוי קרקע חשוב על מנת לשמור על לחות הקרקע, החמצת הקרקע חשובה מאוד
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
לא
תנאי תאורה
תנאי אור במצב אופטימלי:
חצי צל, צל מלא עם הרבה אור, מומלץ שמש מסוננת ללא שמש צהריים
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
1-5 מטר, בארץ הם נשמרים קטנים
קצב גדילת הצמח:
גדילה איטית
השקיית קפה עץ
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה מרובה, השקייה בנונית
גיזום קפה עץ
עונת גיזום:
כל השנה עדיף לאחר הפרי
גיזום:
רק לעיצוב
גידול קפה עץ בעציץ
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
30-50 ליטר יכול להניב כמו יפה של פרי
תערובת שתילה:
תערובת המכילה לחות גבוה כמו ורמיקוליט, כבול וקוקוס יכולה להתאים, צריך להחמיץ את התערובת, ולהוסיף מיקוריזה על מנת לעזור לצמח להיקלט בצורה טובה, לשים חיפוי קרקע
גידול קפה עץ בבית או במרפסת
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
כן, אך צריך שמש לא ישירה לפחות ועדיין לא בטוח שיפרח
האם אפשר לגדל במרפסת:
כן, במקום מוגן מרוחות וקור
דישון עץ קפה
איזה דשן מומלץ לצמח:
מזיקים ומחלות: טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
דורש הרבה מאוד פרי והתעסקות על מנת להפיק קפה
מזיקים לצמח:
נמטודות, כנימה קמחית
טיפול במזיקים:
כנימה קמחית
כנימה קמחית, כנימה עם גוף רך ומצופה בשכבת שהיא כמו אבקה לבנה היוצרת מראה “קמח”; ניתן לזהותה כגושים או נקודות לבנות-אבקתיות במפגשים של גבעולים ועלים, סביב ניצנים ובקצוות הענפים. המזיק תוקף על־ידי יניקת מיצי התאים מכלי ההובלה של הצמח, גורם להצהבת עלים, כיפוף ועיוות, הפרשת סוכרים המושכים פטריות שיוצרות פיח המוריד את יעילות הפוטוסינתזה, ולעיתים מוביל לדלדול הצמיחה ונשירת עלים.
עונת פעילות: בעיקר אביב–סתיו (מרץ–אוקטובר) עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול במזיק כנימה קמחית
מידע חשוב לפני שימוש בחומרי הדברה:
המידע באתר אורגניקו אינו מהווה המלצה לשימוש בחומרי הדברה.
לפני כל שימוש בחומר כימי או ביולוגי, חובה לקרוא בעיון את תווית המוצר ולוודא שהוא מתאים למזיק הספציפי ולסוג הצמח או העץ שברשותכם.
השימוש בחומרים מתבצע באחריות המשתמש בלבד, ובהתאם להוראות היצרן והחוק.
- יש להקפיד על לבישת ציוד מגן אישי בעת הריסוס (כפפות, מסכה, משקפי מגן).
- מומלץ לבצע ריסוס בשעות הקרירות של היום – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
- יש להימנע מריסוס בזמן פריחה או כאשר יש פעילות של דבורים בסביבה – כדי לא לפגוע במאביקים חשובים.
טיפים כלליים להתמודדות עם מזיקים:
- מעקב שוטף – בצעו בדיקה יסודית של הצמחים והעצים אחת למספר ימים, במיוחד בעונות רגישות.
- גיזום חלקים נגועים – אם יש נגיעות חמורה, הסירו ענפים או עלים נגועים לצמצום הפצת המזיק.
- שילוב שיטות טיפול – שימוש בכמה אמצעים במקביל (כימי, ביולוגי, מניעתי) מגדיל את סיכויי ההצלחה.
- החלפת חומרים לאורך זמן – רצוי להחליף חומרי הדברה כל כמה עונות כדי למנוע התפתחות עמידות בקרב המזיקים.
פריחת עץ קפה והאבקה
עונת הפריחה:
אביב, קיץ
מידע כללי על פרח העץ קפה:
פרח לבן קטן הפורח בתפרחות. ריח פרח הקפה מזכיר ריח וניל.
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים וחיפושיות
פירות או זרעים עץ קפה – מידע, טיפול, ותחזוקה
עונת תנובת הפרי:
קיץ, סתיו
מזיקים בגידול פרי:
ציפורים
מה ניתן לעשות עם פירות או הזרעים העץ קפה?
משקה אלכוהולי, חליטת צמחים, נאכל טרי (לפרי)
דרישות עבודה על הזרעים:
יש לנקות ולייבש את הזרעים
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
3-7 שנים
עץ קפה זנים
- קפה ערביקה
- קפה רובוסטה
זן מומלץ:
קפה ערביקה גדל יותר טוב בארץ
עץ קפה גידול מזרעים
זריעה:
זריעת קפה הינה תהליך סבוך למרות שזה יכול להצליח גם בלי כל התהליך, אך על מנת לשפר את סיכויי הנביטה יש להקפיד על ההוראות
שמירת זרעים עד הזריעה:
את הזרעים יש לנקות ולייבש מהפרי
עונת הזריעה:
באמצע האביב לאחר הקור הכבד, אסור שהטמפרטורה תרד מתחת ל 15 מעלות, והזרע חייב להיות טרי (לא יותר ממספר ימים)
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
5 ס”מ
עומק שזורעים את הזרעים:
1-2ס”מ
תנאי זריעה:
יש להשרות את הזרעים למשך 48 שעות במים פושרים ולאחר מכן לספק לזרעים לחות גבוהה ביותר – ניתן לספק את הלחות על ידי עטיפת העציץ בניילון נצמד ולכסות בנייר כסף עד תחילת נביטה. כשמתגלים סימני נביטה ראשונים יש להוציא את נייר הכסף, להמשיך לספק לחות גבוהה ביותר, לכסות בעדינות באדמת כבול קלה ולא להדק.
השקיית זרעי עץ קפה:
השקייה מרובה
זמן נביטה:
5-40 ימים
תנאי הנבט?
לחות גבוהה, קרקע חומצית, חום ואור (לא שמש ישירה(
האם כדאי לגדל:
אפשר לגדל קפה ערביקה אך ורק אם ביכולתכם לספק לעץ צל (רשת צל) או חופת עצים. צריך לזכור שזהו עץ בוטיק ויש סיכון שהוא ימות בחורפים קרים כשהעץ צעיר
שמות נוספים
שם מדעי:
Coffea
שם באנגלית:
Coffee tree
שמות נוספים:
ערביקה, קפה ערביקה
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30