עצי מנגו – פירות מגוונים מאוד בטעמם, בגודלם ואפילו בצורתם, מבחינת תנאי גידול של עצי מנגו דורש תשומת לב למספר גורמי מפתח כדי להבטיח צמיחה תקינה וייצור פירות. לזכור תמיד מנגו מאיה הוא לא הטעם היחידי

שתילת עץ מנגו

שתילת עץ המנגו דורשת בור שיהיה גדול מבית השורשים, והוצאה מהשקית או העציץ בלי לפגוע בשורשים

הכנת בור שתילה

  • חפרו בור שתילה ברוחב לפחות פי שניים ועמוק יותר מבית השורש של עץ המנגו.
  • שחרר את האדמה בבור השתילה ותקן אותה עם חומרים אורגניים כגון קומפוסט מוכן היטב כדי לשפר את מבנה הקרקע ופריון. הימנעו מהוספת דשן או זבל טרי, שכן הדבר עלול לשרוף את שורשי עץ המנגו. גם לא להגזים אם החומרים האורגנים ששמים בבור

עונת שתילה

עונת השתילה לרוב המומלצת היא באביב אך ניתן לשתול רוב השנה באזורים שונים ובגדלים שונים של עצים

  • באזור מרכז עונת השתילה יכול להיות רוב השנה עדיף שלא בימים החמים או הקרים, ועצים צעירים משמעותית רגישים יותר לטמפרטורות שלא מותאמות
  • באיזורי ההר או איזורים קרים יש להקפיד על תחילת האביב, על מנת שהצמח יגיע לחורף מוכן
  • אזור אילת – עדיף לשתול בחורף על מנת שהצמח יצליח להיקלט לפני גלי החום הקשים כדאי להגן עליו מפני הקור וגם להצל על העץ בקיץ או בחורף

תמיכה בעץ

לאחר שתילה יש לתמוך בעץ גם אם הוא נראה יציב על מנת למנוע שבירה של ענפים וקריעת שורשים זה יכול להיגרם מרוחות חזקות, זווית בשתילה גורמת ללחץ על השורשים, גם מחסום נגד חתולים או כלבים יכול להועיל, כדאי להדק את העץ למוקד התמיכה, מה שמאפשר גמישות מסוימת לתנועה וצמיחה טבעית.

גידול עצי מנגו

להלן הנקודות החשובות ביותר שיש לקחת בחשבון בעת גידול עצי מנגו:

  • כל הנקודות מצוינות בעמוד זה מפורטות על נושאים ספציפיים אשר בקישורים בתחתית העמוד

תנאי אור

עצי מנגו מעדיפים חשיפה מלאה לשמש. הם צריכים לפחות 6 עד 8 שעות של אור שמש ביום כדי לשגשג ולהפיק פירות. (אפשרי פחות אבל זה ישפיע על כמות הפרי)

אדמה לעצי מנגו

עצי מנגו מעדיפים אדמה מנוקזת היטב עם pH מעט חומצי עד ניטרלי (6.0 עד 7.5). אדמת חמרה או אדמה עשירה אפשרי, ניקוז מאוד חשוב, הימנע משתילה בקרקעות כבדות או גיריות, מכיוון שהן עלולות לגרום לבעיות ניקוז ורקבונות שורש

חשיבות הכנה במנגו

חשיבות הכנה היא מבחינת מספר גורמים

  • עמידות למזיקים כנות מסוימות מראות עמידות גדולה יותר למזיקים, לא רק מזיקים רגילים גם מזיקי קרקע
  • עמידות לקרקעות שונות – יש קנות שעמידות לתנאים שונים כמו קרקעות מליחות, קרקעות כבדות
  • השפעה של המים – המים בישראל מלאי במלחים וזה משפיע על קליטת המינרלים של הצמח יש ייתרון לכנות

אנו במשתלת אורגניקו משתמשים בקנה עמידה למגוון קרקעות כולל גיריות

השקיה

עצי מנגו זקוקים להשקיה סדירה, במיוחד בעונה היבשה בייחוד כשהם צעירים ומבססים שורשים. עם זאת, הם גם רגישים לריקבון שורשים במצב של הצפות. אפשר גם לתת לאדמה להתייבש בין השקייות, יש להשקות לפני שרב על מנת לעזור לעץ להחזיק את הפרי, כמות ההשקיה תלויה בקרקע, רוחות ועוד…

חיפוי קרקע

חיפוי קרקע יש לפזר שכבה של חיפוי אורגני, כגון שבבי עץ, עלים יבשים או קומפוסט, סביב בסיס עץ המנגו כדי לשמור על לחות, לדכא עשבים שוטים ולשפר את פוריות הקרקע. חיפוי קרקע מפחית את כמות המים הנדרשת

דשן לעצי מנגו

עצי מנגו הם אכלנים כבדים ונהנים מדישון קבוע, דשן צריך להיות מכוון לגודל העץ,

  • עץ צעיר – צריך גידול של שורשים ועלווה (תכולת חנקן וזרחן גבוה),
  • עץ בינוני – לאחר מכן לשנות את התמהיל עם דשן יותר מאוזן על מנת שישקיע גם בגדילת שורשים, עלווה ופרי
  • עץ בוגר – כדאי להשקיע יותר בפרי יש לשנות לדשן עם יותר אשלגן, כי יש פחות תועלת בגידול של שורשים

עונת דישון

  • לאורך כל תקופת הגידול, מתחילים באביב, ניתן לדשן בסתיו אם הוא לא קר מידי יש להפחית את כמות הדשן בהתאם למזג אוויר אין תועלת ואפילו נזק לדשן את עצי מנגו כשהם בתרדמת

דגשים בדישון עצי מנגו

  • מיקרו אלמנטים כמו ברזל מאוד חשובים לצמח עצי מנגו סובלים במחסור של ברזל ועוד מיקרו
  • רמת חומציות הקרקע – הדשן נקלט יותר טוב כשהצמח גדל ברמה חומצית של 6.5PH
  • עודפי דשן – יכולים לגרום לנזק משמעותי ואף להרג הצמח

סוגי הדשנים

  • דשן עלוותי – לרוב ניתן כדאי למלא מחסורים קיצוניים בצמח כי צריך תגובה מהירה
  • דשן בשחרור איטי – נוח ליישום אבל לא תמיד מתאים לשלב הגדילה
  • דשן נוזלי – בדרך כלל הוא נספג לשורשים וניתן להתאים לפי צורך העץ

גיזום עץ מנגו

גיזום עצי מנגו נועד לשמור על מבנה חזק, להסיר ענפים מתים או חולים ולקדם את זרימת האוויר וחדירת אור השמש לתוך החופה. גיזום צריך להיעשות בסוף עונת הפרי, יש לגזום את גובה העץ אם העץ לא מחזיק את עצמו זה נכון לגבי עצים צעירים ובינוניים, יש לגזום את הענף גם לא בעונה, (כמובן כל זאת לאחר קליטת העץ)

הרכבה של עץ מנגו

חשיבות הרכבה של עץ מנגו, ביצוע הרכבה מבטיח מאפיינים מסוימים לפרי, כמו גודל, צורה, טעם ועוד… לא מומלץ להתחיל לגדל מנגו מזרע כי אז אין הבטחה לאיכות הכנה וגם לטעם הפרי, כמו כן לעצים לא מורכבים לוקח הרבה יותר שנים להניב פרי

מזיקים לעצי מנגו

מזיקים לעצי מנגו יכולים להיות רגישים למחלות שונות, מגוון מחלות עץ מנגו קיימות יכול להיות פטריות, בקטריות או חרקים לפעמים שיטוף פעולה בין חרקים לפטריות או בקטריות שעלולות להשפיע על בריאותם ותפוקת הפרי.

פטריות עץ מנגו

מגוון פטריות תוקפות עצי מנגו אך לא כולם עשו עלייה, הקשה מכולם עדיין לא בארץ

בוטריוספריה

  • בוטריוספריה הוא סוג של פטריות הכולל כמה מינים ידועים כגורמים להרס ונמק בעץ והשפעתה על עצי מנגו, בעיקר משפיע על עצים צעירים
  • תסמיני זיהומי בוטריוספריה מתבטאים בדרך כלל נמק של ענפים או גבעולים, המאופיינים בנבילה, השחמה ובסופו של דבר מוות של הרקמה הפגועה.

קימחון

  • קימחון מחלה פטרייתית הפוגעת בעצי מנגו, גורמת לגידול לבן ואבקתי על העלים, הגבעולים והפרי. עלווה נגועה עלולה להתעוות, ונגיעות חמורות עלולות להוביל לנפילת פרחים הפחתת ייצור הפירות. קימחון משגשג בתנאים חמים ויבשים ויכול להתפשט במהירות באזורים צפופים או מאווררים בצורה גרועה.
  • כל זני המנגו סובלים מקימחון יש כאלו שמאוד רגישים כך שאם הפטריה תוקפת את העץ יש מעט מאוד פירות, ויש זנים שזה מדלל מעט מאוד פרי לרוב הם נתקפים הרבה

עיוות תפרחות

  • עיוות תפרחות Fusarium mangiferae – פתוגן פטרייתי הגורם למחלת עיוות של תפרחות מנגו, מחלה הרסנית ועלולה לגרום לעץ מנגו לא להניב פרי, טיפול והשפעתו על עצי מנגו:
  • תסמינים: מחלת עיוות תפרחות מנגו מאופיינת בצמיחה לא תקינה של תפרחות המנגו, וכתוצאה מכך היווצרות של ניצנים, עלים, פרחים מעוותים, הפריחה הנגועה מציגה מראה אופייני של "מטאטא מכשפות", צמיחה מקובצת וצפופה עם ומעוותת
  • פריחות לאורך כל השנה ללא קשה לעונת הפריחה, לשים לב (שבלי שום קשה מנגו יכול לפרוח מחוץ לעונת הפריחה)

פייחת

  • פייחת – מחלה פטרייתית המופיעה על עלי המנגו כתוצרי לוואי של כנימות בייחוד כנימת המנגו הרכה, הכנימה מפרישה טל דבש ועל הסוכרים גדלה הפטריה שהיא בצבע שחור והיא גם מתפוררת,
  • פייחת לא פוגעת ישירות בעץ, אך הצבע השחור חוסם את קרני השמש ומונע מהעלים לעשות פוטוסינתזה ולהפחית את איכות הפרי, ניתן להשתמש בקוטלי פטריות יכול לעקב את גידול הפטריה, וכמובן ניקיון של העץ בעזרת לחץ מים יכול לעזור לנקות את העץ, אך עדיף לטפל בכנימות ובנמלים אשר מגדלות את הכנימות

חרקים לעץ מנגו

יש מגוון חרקים אשר תקופים את עץ המנגו אלו דוגמאות בולטות

תריפס המנגו

  • תריפס מנגו בוגר הם חרקים זעירים ודקים באורך של כ-1 מ"מ. יש להם גוף חום צהבהב עם כנפיים מצוירות ואנטנות ארוכות, בקיצור אי אפשר לראות אותם, אבל ניתן לראות את הנזק
  • נזק: תריפס ניזונים מעלווה, פריחה וגבעולים צעירים, עלי ידי ניקוב ומציצת מוהל, האכילה גורמת לפגיעה בעלים עיוות ושינוי צבע, וגם לנשירת עלים כשהם צעירים. הנזק העיקרי מהתריפס לעצים צעירים בייחוד לאחר הרכבות, התריפסים מעבירים גם מחלות ועוד שגורמים לנזק בעצים צעירים עד מספר שנים, לעצים בוגרים ההשפעה היא מינורית

כנימה אדומה

  • כנימה אדומה – Aonidiella aurantii, בדרך כלל תוקפת עצי הדר אבל גם עצי מנגו, למרות שהיא תוקפת עצי מנגו הנזק של יחסית לא גבוהה, אבל צריך לטפל בה מיידית
  • נזקי כנימה אדומה ניזונה ממוהל של עצי מנגו על ידי ניקוב רקמת הצמח עם חלקי הפה שלה. נגיעות כבדות עלולות להוביל להפחתת גידול העץ עד עצירת צמיחה, הצהבה של עלים, נשירת עלים וירידה בתפוקת הפרי ובאיכותם, כנימה מפרישה טל דבש ועל טל דבש גדלה פייחת

כנימת המנגו הרכה

  • כנימת המנגו הרכה – סוג כנימת מגן זיהוי כנימת המנגו הרכה נקודות ממוגנות בצורת אליפסה עם כיסוי מגן דמוי מגן שצבעו משתנה צהוב כשהם צעירים מחום לשחור. הנקבות הבוגרות בדרך כלל חסרות תנועה וצמודות לחלק התחתון של עלי המנגו בשל הצל.
  • נזק כנימת המנגו הרכה הוא משמעותי במנגו, הכנימה מוצצת את מוהל העלה ופולטת טל דבש בכמויות יחסית גבוהות על , נגיעות כבדות עלולות להוביל להצהבת עלים, לנבול לנשירת עלים, ולהפחית את הבריאות הכללית של העץ ומעצמה, וגם פגיעה במתיקות הפרי

בקטריות במנגו

קיימים מגוון חיידקים ובקטריות אבל נתייחס לבקטריה שמשפיע הכי הרבה לרעה על מנגו השחרה בקטריאלית

השחרה בקטריאלית במנגו

השחרה בקטריאלית במנגו מתרחשת בסתיו עד חורף ופוגעת בעלווה צעירה ולא מעוצה. המחלה גורמת להתייבשות והשחרת הצימוח, גורם המחלה הוא בקטריה פסאודומונס סירנגי (Pseudomonas syringae). עצים צעירים או הרכבות חדשות מאוד רגישים ואף יכולים למות מהמחלה ומומלץ לטפל טיפול מונע כשמזג האוויר מתחיל להתקרר, עצים בוגרים פחות מושפעים והנזק הוא מינורי ולא משמעותי, יכול להרוג ענפים אבל העץ ממשיך ללא בעיה

פרי מנגו

פרי מנגו מגוון בטעמו, אך נתייחס לעונת הפרי, קטיף ופרקטיקות גידול

פרי קטנים במנגו

דילול פירות: דילול אשכולות הפירות על עצי מנגו יכול לסייע בשיפור גודל ואיכות הפרי. הסר את הפירות העודפים כשהם קטנים כדי להבטיח שלפירות הנותרים יהיה מספיק מקום להתפתח כראוי. אך זה מגדיל במקצת את גודל הפרי לא יותר

עונת פרי המנגו

עונת פרי המנגו תלוי בזן, מגוון זני המנגו הוא עצום. ישנם זני מנגו שניתן לקטוף לפני העונה כשהם ירוקים, ויש פירות שטעימים רק כאשר הם הם מגיעים לבשלות מלאה, יש זנים עם עונה ארוכה במיוחד. לכל זן העונה שלו. כדאי לקרוא על כל זן בנפרד.

  • זן מקדים הוא זן תחילת העונה – סוף יולי עד אמצע אוגוסט.
  • זן אמצע עונה – מסוף אוגוסט עד סוף ספטמבר.
  • זן סוף – מסוף ספטמבר עד סוף אוקטובר.

עונה לפי אזורים

עונת פרי המנגו לפי אזורים השונים יכול להשפיע על עונת ההבשלה

  • רוב אזורי הארץ – מתחילת יולי עד נובמבר
  • איזור דרום (אילת והערבה) – חודש וחצי עד חודש לפני עונת המנגו
  • סובב כנרת – כל זן מקדים בחודש, וגם הפירות יותר קטנים מאשר בשאר אזורי הארץ

קטיף מנגו

קטיף מנגו הוא תלוי זן המנגו, יש זנים שבדרך כלל מבשיל על העץ ומוכן לקטיף כשהם מגיעים לגודלם המלא, ויש זנים שכדאי לקטוף לפני הזמן ויש זנים שכדאי לשלוט בקצב ההבשלה, עבור זנים המבשילים על העץ יש להמתין לשינוי הצבע במידה ויש, בדרך כלל הפרי מתחיל להפיץ ריח, חוץ מזה גם מתחיל לצאת שרף מהחיבור לגבעול, לשים לב שלפעמים יש פגע במנגו והשרף אינו יוצא מהגבעול

גידול מנגו בעציץ

גידול מנגו בעציץ אפשרי ואף כדאי אם אין אפשרות אחרת, יש מספר דגשים שצריך עבור גידול מנגו בעציץ על מנת לקבל פירות בכמות גדולה יחסית כמובן לגודל העציץ, יש לקחת בחשבון עץ מנגו בגינה תמיד עדיף על גידול עציצים אבל ניתן להגיע לתוצאות טובות בעציצים

גידול עץ מנגו בעציץ

גידול עץ מנגו בעציץ נדרש תשומת לב למספר גורמים מרכזיים: ככל שהתנאים יותר אופטימליים העץ יניב יותר פרי

  • גודל העציץ על מנת לקבל כמות יפה של פרי צריכה להיות לפחות 100 ליטר אפשרי בפחות אך יתקבל פחות פרי, ותמיד מומלץ עציץ יותר גדול

·         חורים בעציץ ניקוז של התערובת הוא מאוד חשוב למנגו, במידה ואין מספיק חורים בעציץ תהיה הצטברות מים אשר תגרום לריקבונות שורש

·         דשן למנגו בעציץ הוא שונה מאשר דשן בגינה מהסיבה שיש הגבלה על בית השורשים יש להתייחס לשלבי הגדילה השונים בעץ מנגו

  • השתמשו בתערובת עציצים מנוקזת היטב שמותאמת לגידול עצים בעציצים. ניתן שהתערובת תיהיה: קוקוס, כבול, פרלייט או/וגם טוף, החלקיקים צריכים להיות גדולים על מנת לשמור על הניקוז של התערובת לטווח ארוך
  • השקייה בעציצים – עצי מנגו בעציצים זקוקים להשקיה סדירה כי הם מתייבשים יותר מהר, במיוחד בעונה היבשה בייחוד כשהם בוגרים, כשהעצים צעירים ואין הרבה שורשים בעציצים גדולים יש להם עתודות מים יותר גדולות. עם זאת, הם גם רגישים לריקבון שורשים במצב של הצפותתחתית לעציץ חשובה בייחוד בימי הקיץ החמים, אחת הבעיות העיקריות עם תחתית זה הצטברות המים בחורף שגורמים לריקבונות שורש
  • זני מנגו שניתן לגדל בעציץ לרוב הם זני מנגו ננסיים או קטנים יחסית, זנים גדולים יותר עשויים לדרוש עציצים גדולים יותר. וניתן לגדל זני מנגו מגוונים בעציץ רק יש להגביל את גודלם

סוגי מנגו

סוגי מנגו הם פרופילי טעמים שונים הקשורים למנגו. סוגי מנגו יכולים להיות, מאוד ארומטיים עד אנמיים בטעמם, הנה פירוט של פרופילי טעמים מגוונים במנגו:

פרופילי טעמי המנגו

פרופילי טעמים אלה מציעים הצצה למגוון הטעמים והניחוחות המגוון המצויים בזני מנגו שונים. יש לזכור שתפיסת הטעם היא סובייקטיבית וטעמים משתנים בהתאם לתנאי הגידול של המנגו, והעדפות אישיות עשויות להשתנות.

סוגים של מנגו

מגוון הסוגים מחולק לפי טעמים אך יכול להיות שיהיו זני מנגו שהם

  • מגנו סוג קלאסי
  • מנגו קלאסי חמצמץ
  • מנגו הודי
  • מנגו בטעם קוקוס
  • מנגו בטעם הדרים
  • מנגו תאילנדי
  • מנגו בטעם דבש
  • מנגו בטעם אננס

יש עוד מגוון פרופילי טעמים

זני מנגו

  • זני מנגו – מגוון העצים עצום. זנים בשלל צורות, מגוון טעמים, גדלים שונים ובעלי ארומה שונה, מרקם שונה, ריחות, סיביים או ללא ועוד… הגדלים של זני פרי המנגו מתחילים מ-100 גרם ועד יותר מ -2 ק"ג לפרי אחד.
  • כמה זני מנגו יש? מגוון עצום של זנים רשמיים ולא רשמיים, וכמובן יש את פרוייקט זני אורגניקו שמכיל זנים לא רשמיים מעולים שמומלץ לגדל.
  • זני מנגו שפותחו בישראל – עצי מנגו שפותחו בישראל חלקם בצורה רשמית ע"י מכון ולקני וחלקם על ידי אנשים פרטיים, כולל זני אורגניקו. ליד כל זן מצויינת ארץ המקור של זן המנגו, וכך ניתן לראות אם הוא זן ישראלי.

מידע נוסף על המנגו הכי טעים ניתן לראות בעמוד זני מנגו מומלצים.