מורינגה – 50 ש"ח, אוכמניות, מנגו (מאיה, שלי, עומר, נאם דוק מאי, אדווארד), ליצ'י (הונג לונג),
בננה: כחולה, סורית, פלאטנוס. גפן: איזבלה, איטלקי, מוסקט, פלפל הבאנרו, פטאיה 

פינגר ליים, שוש קירח, אבוקדו עץ מורכב עם שני זנים האס ואטינגר על אותו העץ 250 ש"ח, בקרוב: פינגר ליים
לרכישה ניתן ליצור קשר – 052-3805443 (הודעות לוואצאפ)

עץ מנגו גידול – עץ, המוכר גם בשם מגניפרה, מנגו צמח רב שנתי תדיר, המשמש בתור צמח מאכל בשל הפרי אך גם בתור צמח נוי בשל יופיו וגם עץ צל, אך רק חלק מהזנים, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, טרופי, הגדל באיזור עמידות לקור 10A-10B+.

עלים בצבע ירוק, אך בצמיחה חדשה העלים בצבע כתום, אדום, סגול, וכך גם הגבעולים יכולים יכולים להיות אדומים כשהם צעירים, גודל העלים משתנה בין הזנים ויש עלי מנגו שמגיעים למעלה 30 ס"מ.

פרחים בצבע קרם-צהוב עד ורוד-אדמדם, פרחים קטנים הגדלים בתפרחות גדולות, התפרחות ממוקמות בקצה הענף לרוב באיזורים החשופים לרוב באיזורים עם סירקולציית אוויר גבוהה

פרי המנגו

פירות בצורות שונות: אובלי, עגול, בצורת S וצבעי הפרי נעים בין ירוק, אדום וכתום לסגלגל, צבע הפנימי בין צהוב לכתום (לעיתים ירקרק-צהוב) בהתאם לזן, סיבים קיימים בכל זני המנגו אורכם משתנה בין הזנים, וגם חלק מהסיבים יכולים להיות קשים או רכים, מרקם הפרי יכול להיות רך ומיצי או מוצק, חלק מהזנים ארומטים ורמת המתיקות והחמיצות משתנה בין הזנים.

לרכישת שתילי מנגו זן שלי או מאיה 120 ש"ח – במשתלת אורגניקו – 052-3805443

מנגו פרחים גידול

פרחי המנגו

עלי מנגו

עץ מנגו גידול צעיר

עץ מנגו גידול מזרע

עץ מנגו גידול פרי

עץ מנגו גידול גילור

תנאי גידול מנגו:

קרקע עשירה, קרקע לחה, רמת חומציות של 6.5, יש לדשן בקביעות על מנת לקבל פרי באופן קבוע, קרקע מנוקזת היטב, גיזום אחת לשנה, עד לטמפרטורה של C4-, מתאים למגוון קרקעות (אך קרקע גירית דורשת כנה מיוחדת), חיפוי קרקע חשוב מאוד כשעץ קטן בייחוד בקיץ על מנת לשמור על לחות הקרקע

איך להתחיל לגדל:
זרעים (לא מומלץ ) / שתילים אפשרות לייחורים או מורכב / צמח מורכב (מומלץ)  ואף מומלץ לרכוש עץ צעיר (נקלט יותר טוב בקרקע)

האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, מומלץ עץ מורכב על מנת להבטיח את איכות הפרי: גודל, טעם, ארומה, צבע,, עונה ארוכה ועוד.., מומלץ לבחור זן אשר שלא ניתן לקנות בחנות, כי עלויות הגידול הן יקרות בגידול בייתי

חשיבות הכנה במנגו (כנה זה הצמח שעליו מרכיבים שמשתמשים בו בתור השורש של העץ, בעצי מנגו חשוב ביותר שיהיה כנה עמידה במיוחד, שניתן לגדל על מגוון קרקעות, אחרת המנגו עלול להינזק, כנות יכולות להשפיע על חוזק העץ, עמידותו בפני מזיקי קרקע), לרוב מרכיבים על כנה 1-13 או סייבר.

במידה ובחרתם לזרוע, יש לקחת בחשבון שלא בהכרח יצא כמו צמח המקור, ולקחת בחשבון שרוב הסיכויים שגם צמח המקור מורכב על כנה.

חסרונות או בעיות בגידול:
הרבה מזיקים, השוני בגידול מנגו יכול להיות תלוי זן ותלוי מיקום, טיפול מקדים או טיפול רק בתחילת הכנימות והקימחון יכול לפתור בעיות של חוסר תנובת הפרי או השחרת העץ

מזיקים לצמח:
כנימות רכות, כנימות (נוספות), נמלים, פטריות, קימחון ועוד

עונה מומלצת לשתילה:
אביב, קיץ, סתיו, (אפשרי בחורף אבל לא כדאי לשתול אותו בחודשים הקרים ביותר)

עונת גיזום: 
קיץ, סתיו, חורף (עדיפות לאחר הפרי), חשיבות הגיזום לאחר הפרי, יכולה להשפיע על עונת הפרי הבא, גיזום קרוב מידי לפריחה יכול לגרום דילול משמעותי

גיזום:
גיזום במנגו משפיע על כמות הפרי, ועל איכותו, הוא גם יכול להוות טיפול משלים או הפחתה של מזיקים מסויימים, חשוב מאוד לגזום ולעצב את העץ בצורה שלכל הפירות והענפים תגיע שמש ישירה, וגם שתיהיה סירקולציה של אוויר בין הענפים, ענפים שגדלים בהצלבה צריך לגזום כי צפיפות פוגעת בסיכוי הפרי, לרוב מומלץ לשמור על עץ נמוך 3-4 מ', על מנת שבמידת הצורך יהיה ניתן לטפל בפרי או בפריחה, גיזום חשוב גם לעיבוי הגזע או הענף.

טיפול במזיקים על ידי גיזום:
גיזום במנגו יכול להוות מוצא אחרון בטיפול בעצים נגועים עד מצב שהעץ שחור (עץ שלא טופל כלל), צריך לעשות את זה באביב עד תחילת הקיץ, לא יתקבל פרי באותה שנה, אך על מנת לטפל במקרה קיצון זה, לגזום את כל העלים לעצב את העץ מחדש (חשוב מאוד על מנת שיהיה קל לטפל בו בעתיד), לשים לב לגזום מעל ההרכבה.

גודל הצמח:
1-40 מ' בהתאם לזן, אך בארץ רוב הזנים נמוכים משמעותית בשל התנאים הקיימים בארץ, ועדיף לשמור על העץ יחסית נמוך לטיפול בפריחה ופרי.

קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית (קצב הגדילה תלוי סוג קרקע, דישון ומים), קצב גדילה מהירה יחסית. המנגו גדל בתקופות גידול, המנגו לא גדל כל השנה אלא רק לפרקים למשך מספר שבועות, ככל שיותר חם כך תתארך תקופת הגדילה של המנגו, חשוב מאוד להקפיד שהגיזום לא יהיה בסוף עונת הגדילה.

תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בינונית עד השקייה מרובה, מומלץ להגביר את ההשקיה בתקופת הפריחה והפרי, למרות שעצים גדולים יכולים להניב ללא מים כלל והופך את העץ לעמיד ביובש, מצב זה אינו מומלץ ויכול להיות שלא יתקבלו פירות ואף להרוג את העץ.

תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה (חשיפה של ענפים לשמש מפחיתה את כמות הכנימות), חצי צל (רק כשהעץ קטן, פחות שמש יפגע בכמות הפרי), אך עדיין העץ יכול להניב בתנאים אלו

אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
כן, אך מומלץ לדאוג לעץ בשנים הראשונות

אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא

אפשר לגדל בעציץ:
כן, עצים מורכבים ניתן לגדל בעציצים, גודל העציץ יכול להיות 100 ליטר לזנים קטנים, מומלץ 200-300 ליטר

פריחה של מנגו

עונת הפריחה:
אביב, קיץ (נדיר במיוחד) לעיתים יש גל שני של פריחה, זה תלוי בזן ובטמפרטורה

מידע כללי על פרח המנגו:
פרחים קטנים בצבע ירוק, לבן או אדום, הפרחים גדלים על תפרחות שכל תפרחת מכילה מאות פרחים

האבקה מתבצעת ע"י:
דבורים, זבובאים ועוד ( מואבק על ידי מספר גדול של מאביקים לכן מומלץ להימנע ממדבקות צהובות בזמן הפריחה שכן הן ידללו את המאביקים)

דילול פריחה או מחסור בפריחה:
כשהעץ קטן מומלץ לדלל בשנים הראשונות את הפריחה על מנת להקל על העץ, אם משאירים את הפריחה זה גוזל מהעץ אנרגיה, דילול מתרחש עקב מזיקים או בעיות מזג אוויר בעונת הפריחה, הרבה מהפרחים הנקביים עקרים או נופלים, חלק מבעיות אלו ניתן לפתור בטיפול נכון

לייעוץ בתשלום ניתן לפנות בוואצאפ

פירות מנגו

עונת תנובת הפרי:
קיץ, סתיו (באיזורים שונים בארץ נוצר מיקרו אקלים שמשנה את חודש תנובת הפרי), לעיתים נדירות יכול להיות גם בתחילת החורף

מזיקים בגידול פרי:
ציפורים, כנימות, זבוב פירות

מה ניתן לעשות עם פירות המנגו?
לאכול טרי, סלטים (עמבה), יבש (אפשרי גם לדר), קפוא, גלידה, עוגה ועוד…

דרישות עבודה על הפרי:
במידה והפרי נתקף יש לעטוף

כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
3-5 שנים, בטיפול נכון ניתן לגרום לעץ להניב פרי בגיל צעיר

צורך בהבחלה:
אין צורך בהבחלה, אך ניתן לקטוף לפני הזמן ולגרום לפרי להבשיל בבית

הרכבה

עונת הרכבה:
אביב, קיץ, סתיו

סוג ההרכבה:
מגוון הרכבות ניתן

זני הצמח:

מנגו גילור –  צורת הפרי – מוארך בעל צורת S, טעם וריח – בעל ריח חזק וארומה חזקה. ישראלים לא ממש אוהבים אותו בגלל שיש לו טעם וריח. סיבים – מעט מאוד .גודל העץ – בינוני עד גדול. איך משיגים מנגו גילור? קשה מאוד להשיג, אין במשתלות. קחו ענף ממישהו שיש לו את העץ. צריך לזרוע, לאחר מספר שנים להרכיב רק לאחר שאנו מוודאים שהקנה חזקה. אחת המשתלות לקחה ממני ענפים, לא ידוע שהצליחו

מנגו פאירי – גודל הפרי הוא בינוני בעל צבע ירוק אדמדם. הפרי – שמנמן בצורת אליפסה. טעם וריח – טעם חזק וארומה הטעם והריח מהווים מכשול אצל הרבה אנשים – לא לקנות לפני שטועמים. סיבים – מעט מאוד סיבים. גודל העץ – בינוני. איך משיגים מנגו פאירי? – קשה מאוד להשיג – אין במשתלות, צריך לזרוע ולהרכיב לאחר מספר שנים. להרכיב אחת המשתלות לקחה ממני ענפים – קיים במספר משתלות

מנגו שלי – צבע ירוק כתמתם. צורת הפרי – עגול אם עם נטייה לאליפסה. טעם וריח – ריח סביר וארומה סבירה לאלה שהמנגו הרגיל לא מספק אותם. המנגו שלי הוא זן מיוחד, לא מהזנים הפשוטים. סיבים – קצת סיבים. גודל העץ – בינוני. איך משיגים? – מנגו שלי קשה מאוד להשיג, אפשר להשיג במספר במעט משתלות

מנגו קנט –פרי גדול שניתן לקנות אותו בחנויות. צבעו ירוק, טעים מאוד. צורת הפרי – גדול- שמן, אליפסה. טעם וריח – ריח עדין. טעם מתוק אם עם קצת ארומה. סיבים – קצת סיבים. גודל העץ – בינוני. איך משיגים?- מנגו קנט קל להשיג בכל המשתלות

מנגו מאיה – פרי קטן בצבע ירוק –כתום, זן מוכר הניתן לקנות בסופר. לא ממש כדאי לגדל כדאי לקנות בסופר. רק לידיעתכם – רוב המנגו נמכרים בשם מאיה, פשוט לא נכון לשים לב! הוא  פרי קטן צורת הפרי – עגול אם עם נטייה לאליפסה. טעם וריח – הארומה שלו יחסית חלשה. טעם מתוק וריח חלש. סיבים – יש לו סיבים. גודל העץ – קטן עד בינוני. איך משיגים?- מנגו מאיה נמכר כמעט בכל משתלה ניתן להשיג אותו גם הם טועים בזן לא מעט פעמים

מנגו צריפין –   מנגו פשוט, הוא פותח כנראה במכון הוולקני. פרי קטן וחביב, לא יותר. צורת הפרי – עגול אם עם נטייה לאליפסה. טעם וריח – מתוק פשוט, ריח סביר. סיבים – יש סיבים. גודל העץ – קטן. איך משיגים?  מנגו צריפין לא נפוץ יחסית, אבל ניתן למצוא בכמה משתלות. עם הזמן הוא יהיה מאחד הזנים הבולטים

מנגו סייבר – המנגו שעיר ביותר, קטן, בעל פרי לא מציאה. צורת הפרי – עגול קטן. טעם וריח – לא משהו בכלל. סיבים – הרבה מאוד מאוד סיבים עד מצב של לא נעים לאכול אותו. גודל העץ – בינוני. איך משיגים מנגו סייבר?- ניתן לפעמים לקנות בסופר, מכינים ממנו עמבה, ולכן חפשו את הזן שמוכרים לעמבה. את מנגו סייבר לא מגדלים סתם אלא לקנה לעץ מנגו אחר קנה מאוד עמידה יחסית לשאר הזנים

מנגו טומי – פרי גדול , מתוק לא ארומטי, ניתן לקנות אותו בחנויות. צבעו ירוק –  אדמדם, צורת הפרי – גדול – שמן – אליפסה. טעם וריח – ריח בקושי יש למנגו טומי, טעם מתוק ולפעמים קצת תפל. סיבים – אין כמעט סיבים. גודל העץ – בינוני. איך משיגים מנגו טומי?- קל להשיג בכל המשתלות, אל תקנו את העץ

רבייה וגטטיבית

ניתן לעשות ייחורים אך לא מומלץ

אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
ייחורים

עונת רביה וגטטיבית:
קיץ

משך זמן צמיחת שורשים:
4-8 שבועות

דרך הטיפול בגידול ייחורים:
קרקע לחה, צל, לחות באוויר

מנגו גידול מזרעים

זריעה של מנגו אינה מומלצת, לא ניתן להבטיח את איכות הפרי (כמות הסיבים, טעם הפרי, שהעץ יניב, גודל הפרי) בנוסף לכך חשיבות הכנה במנגו היא גבוה, הכנות מייצרות עמידות למזיקים, מערכת שורשים, עמידות לקרקעות שונות, מליחות בקרקע או במים), אך אם ברצונך, לייצר זן חדש, זו האפשרות מומלצת ביותר

זריעה:
זריעת מנגו מומלצת להתבצע לאחר תנובת הפרי, זרעים טריים נובטים מהר יותר, זרע טרי מגדיל את סיכויי הנביטה

שמירת זרעים עד הזריעה:
על מנת לשמור צריך לנקות את כל שאריות הפרי ולייבש

עונת הזריעה:
אביב, קיץ, סתיו

מרחק זריעה בין צמח לצמח:
זריעה בעציצים או במיקום הסופי של העץ. בנוסף, אם אתם שותלים כמה זרעי מנגו ורוצים לבחור את הטוב ביותר ואת השאר להוריד, ניתן לזרוע במרחק של כעשרים ס"מ אבל זה חייב להיות זמני.

עומק שזורעים את הזרעים:
כשלושה עד ארבעה ס"מ בתוך הקרקע, מהחלק העליון

תנאי זריעה:
חום, לחות, שמש ולחות קרקע

השקיית זרעי מנגו:
השקייה מרובה, השקייה בנונית

זמן נביטה:
3-6 שבועות אך יכול לגדול גם לאחר שנה בקרקע

תנאי הנבטה?
בהתחלה הנבט מעדיף צל עם הרבה אור, עם הזמן יש לחשוף אותו לשמש בייחוד לקראת החורף, במידה וגדלו שני ענפים מזרע אחד צריך להוריד את החלש (זה נקרא גרעין רב עוברי)

האם הזרעים דורשים הכמנה?
לא

מידע כללי על הצמח

שם בלטינית:
Mangifera indica

שם באנגלית:
Mango tree

שמות נוספים:
מגניפרה

האם כדאי לגדל:
מומלץ לגדל זני מנגו שאינם נמכרים בשווקים

אם הינך אוהב/ת מנגו מומלץ לגדל:
גפן איזבלהאננס (למנגו גילור בוסר), דקל פרי הנחשאמברלה

מנגו פרחים גידול

פרחי המנגו

עלי מנגו

עץ מנגו גידול צעיר

עץ מנגו גידול מזרע

עץ מנגו גידול פרי

עץ מנגו גידול גילור

רשימת קטגוריות