מושית קריפטולמוס הידועה גם בשם מושית טורפת (Cryptolaemus montrouzieri), חרק טורף היא ניזונה מחרקים בעיקר כנימה קמחית אך מושית קריפטולמוס אוכלת מגוון סוגי כנימות נוספות.

פיזור המושית

החרקים המעופפים נמשכים לאור! החרקים, שמיובאים אלינו בקופסאות מקוררות, חווים מעין ‘טראומה’ בעת השחרור מהקופסא ומחפשים את מקור האור הקרוב ביותר, מה שעשוי לפגוע בהם ולהרוג אותם גם בטמפרטורות נמוכות יחסית. חיפושית הקריפטולומוס, משתחחרת מהר וממהרת למצוא את מקור האור הקרוב ביותר, מה שעשוי להוביל אל מותה. פתרון שחרור בשעות הערב והלילה, או בחדר סגור יחסית ללא מקור אור חזק, מומלץ שחרור איטי למקבצי הכנימות על מנת שהמושית תייסד קולוניות בגינתכם ולא תהגר למקומות אחרים, לאחר הטלה המושית לא תיראה בגינה לרוב עד כ30 יום ממועד ההטלה, לכן יש לקחת בחשבון שיהיו זמנים שלא תיראו את המושית כלל

נמלים ומושיות

נמלים חיות בסימביוזה (הדדיות) עם הכנימות, זהו ייתרון לשני הצדדים, הכנימות מספקות לנמלים טל דבש עשיר בסוכר, הנמלים מפיצות את הכנימות (כנימות גם מופצות בדרכים אחרות), הנמלים מגינות על הכנימות מפני מושית קריפטולמוס על ידי הפרעה בפעילותן על ידי תקיפתן והריגתן, לכן חובה להשמיד את אוכלוסיית הנמלים, במידה ויהיו נמלים המושית תעוף למקום אחר לאכול כנימות אשר אינן מוגנות על ידי נמלים

לקריאה נוספת על כנימות בגינה

חומרי הדברה ומושית

מושית הקריפטולמוס רגישה לחומרי הדברה, יש להמתין עד לניקוי מלא של החומר לפני פיזור המושיות

מידע כללי על מושית קריפטולמוס

מושית קריפטולמוס, Cryptolaemus montrouzieri  – זן של חיפושיות טורפות של כנימות קמחיות. המושית הטורפת שייכת למשפחת חיפושיות פרות משה רבנו. צבע  החיפושית  חום כהה בעוד ראשה וחזה כתומים, ואורכה כ-4 מ”מ . הנקבה מטילה ביצים לתוך שקי הביצים של הכנימה הקמחית., וככל שהיא ניזונה טוב כך מתרבה כמות הביצים שהיא מטילה, עד לכמות של כ-500 ביצים.

תזונת המושית

מושית הקריפטולמוס ניזונה מהכנימה הקמחית, אך בעוד הבוגרים ניזונים מביצי ההכנימה וזחליה הצעירים, הבוגרים טורפים מכל הבא ליד. כאשר הזחלים הצעירים של המושית הטורפת  מוצצים את נוזלי הגוף של טרפם , ותוך כדי הם משילים את עורם שלוש פעמים עד להפיכתם לגלמים על גבי הגבעולים. בקצות הזחל יש מעין  שעווה המקשה על איתורו בין הקמחיות.

החיפושית מקיימת מחזור התפתחות מביצה עד לבוגר בתוך 33-30 יום. תנאים מיטביים להטלת ביצים ולהתפתחות זחלים מתקיימים בטמפרטורה של  2522- מעלות צלזיוס ובלחות של 80%-70. הזחל והחיפושית הבוגרת פעילים בימי  שמש, ופעילוותם נקטעת ב-9 מעלות צלזיוס. בטמפרטורה של 21 מעלות  יכול זחל לטרוף כ-250 קמחיות.

אופן ביצוע ההדברה הביולוגית

מושית הקריפטולמוס נמכרת בקופסה המכילה 250 או 500 חיפושיות בוגרות, בקופסאות מקוררות בקרחומים, ויש לשומרן כך עד לפיזורן בשטח. יש להקפיד לפזרן עד 24 שעות מרגע הגעתן, חשוב להקפיד על כך שפיזור המושיות ייעשה בשעות הבוקר או אחה”צ המאוחרות, כאשר הטמפרטורה אידיאלית לפיזורן. ש להניח את הקופסה הפתוחה ליעד האזור הנגוע בכנימה הקמחית, או ללכת בין הצמחים בין הצמחים תוך כדי תיפוף קל על גבי הקופסה, על מנת לאפשר למושיות להתעופף מהקופסה. במקרה שלא ניתן לבצע את פיזור המושיות באופן מיידי, ניתן לשומרן בקרור של 10-12 מעלות צלזיוס, אך לוודא שלא יקפאו!

לאחר כ- 3-4 שבועות לאחר פיזור מושיות הקריפטולמוס, נוכל להתחיל לראות את תוצאות ההדברה הביולוגית – נבחין בשאריות של כנימות קמחיות ובזחלים של המושיות. שממשיכים את פעילות ההדברה.

חשוב לציין, כי מספר המושיות הנדרש ומספר הפיזורים שלהן משתנה בהתאם לכמות הכנימות, לסוג הצמחים  שנפגעו ובאם השטח פתוח או סגור.

 

קטגוריות

טיפול במזיקים
  • כנימה קמחית
סוג קוטל מזיקים
  • ביולוגי