פשפש אוריוס – laevigatus Orius – חרק טורף הניזון מחרקים, אך בעיקר ממיני תריפס, כנימות עלה, כנימות עש, אקריות, ביצי עשים ועוד, ואפילו מצוף .

פיזור פשפש אוריוס

הפשפש מגיע למגדל בקופסאות מקוררות. ככל חרק מעופף הם נמשכים לאור, ולכן בעת שחרורם מהקופסה הם מחפשים את מקור האור הקרוב ביותר, מה שעשוי לפגוע בהם ולהרוג אותם גם בטמפרטורות נמוכות יחסית. לכן, יש להקפיד על שחרורם בשעות הערב והלילה, או במקום סגור ללא אור חזק. מומלץ גם לשחררם בצורה איטית, על מנת שיקימו את “מושבותיהם” בגינה שלנו ולא ינדדו למקומות אחרים, לאחר ההטלה לא ניתן לראות את פשפש האוריוס רק לאחר 20-30 ימים מעת ההטלה.

חומרי הדברה ופשפש אוריוס

פשפש אוריוס רגיש לחומרי הדברה, ולכן חשוב להמתין עם פיזור פשפש האוריוס עד להיעלמות חומרי ההדברה.

מידע כללי על פשפש אוריוס

פשפש בוגר הוא בעל יכולת תעופה מהירה, המאפשרת לו להתנייד ביעילות בין חלקי הצמח וגם בין צמחים שונים. לפשפש האוריוס שבע דרגות התפתחות: ביצה, חמש דרגות זחל ובוגר (הפשפש שייך לחטיבת בעלי הגלגול החסר). הנקבה מטילה את הביצים בתוך הרקמה הצמחית של הגבעול, הפרי, הפטוטרת, ובעורקים המרכזיים של העלה מצידו התחתון. קשה לאתר את הביצה, מכיוון שרובה שקוע בתוך מצע ההטלה, ואין ביכולתנו לראות את חלקה העליון אלא רק  את המכסה שלה. לאחר בקיעת הביצה הזחל יוצא וניתן להבחין במכסה פתוח . במשך כל השלבים האוריוס יכול להרוג את טרפו ע”י מציצת נוזלי הגוף של טרפו.

פשפש האוריוס מתפתח מביצה במשך 18-16 יום ב- 25C ואורך חייו של הבוגר 3-4 שבועות. במהלך חייה הנקבה מטילה 120-150 ביצים. קצב ההתפתחות של האוריוס  לא מושפע מסוג הצמח, אלא נקבע לפי הטמפרטורה , אספקת המזון שלה ואיכותו.  לכן, אם נוסיף הזנה על אבקת הפרחים  נשפר את הריבוי הטבעי של פשפש האוריוס. הודות לתנועתו המהירה ויכולת התעופה הטובה שלו, יכול פשפש האוריוס להתפשט בקלות לאזורי מחיה נוספים.

תזונת פשפש

פשפש האוריוס הוא חרק אוכל כל. זהו טורף הניזון מחרקים, אך בעיקר ממיני תריפסים ובעיקר מזון עיקרי תריפס קליפוני, כנימות עלה, כנימות עש, אקריות, ביצי עשים ואפילו מצוף .

תריפס קליפורני – מזיק טורדני אשר תוקף מגוון צמחים פשפש אוריוס מעדיף לאכול את תריפס קליפורני על פני שאר הדברים ולכן הוא מאוד יעיל לתריפס זה, רשימה חלקית של הצמחים הנפגעים מתריפס קליפורני : תות שדה – עיוותי פרי, נקטרינה, שזיף, פרחים ממשפחה אסטראים (כריזנטמה, חרציות ועוד…), מלפפון, פלפל, כוסברה, שומר, שמיר, פטרוזיליה, רוזמרין, טרגון, מרווה, בזיל, תימין, מלון, עגבניה, חציל, שעועית, הדרים

בנוסף פשפש אוריוס הוא אוכל כל ולמעט חרקים אוכל גם אבקות פרחים ובמידה שאין מזון הוא ניזון מפרחים וכך יחסית הוא נשאר על אותו האיזור

אופן ביצוע ההדברה הביולוגית
פשפש האוריוס מגיע בבקבוקון קטן עם 500 פרטים בשאר שלבי ההתפתחות, (יש לזכור שבכל השלבים הם אוכלים מזיקים, כדאי לערבב בעדינות על מנת שלא כל הפרטים ישהו בנקודה אחת ואז תפזרו בנקודה אחת את כל הפרטים, להקפד לפזר את הפשפש בקבלת אפשר לעקב את הפיזור עד 24 ויש לשמור אותם בטמפרטורת חדר (לשים לב שבקיץ בתוך הבית חם מעבר להגדרה של טמפרטורת חדר, דרך לשים היא לפזר על איזורים נגועים או לתלות ליד איזורים נגועים, במידה ויש פרחים על הצמח מומלץ לשים רחוק מהפרחים אלא עם האיזור הנגוע הוא הפרח, בגלל שהוא גם ניזון מאבקנים ואנו רוצים להשמיד את אוכלוסיית המזיקים,

לאחר כ- 3-4 שבועות לאחר פיזור פשפש אוריוס, נוכל להתחיל לראות את הדור הבא, לראות את תוצאות הפשפש תלוי צמח כי תריפסים זה לא משהו שרואים בקלות רואים רק את התוצאות, ולדוגמא בתותים נוכל לראות את התוצאות רק לאחר פריחה מחודשת ופירות שניראים תקינים. וכל נוכל לדעת הפשפשים ממשיכים את פעולת ההדברה.

חשוב לציין, כי מספר הפשפשים הנדרש ומספר הפיזורים שלהן משתנה בהתאם לכמות התריפסים, לסוג הצמחים  שנפגעו ובאם השטח פתוח או סגור ולהצלחת ביסוס הפשפשים באיזור

קלמונדין צמח

קטגוריות

טיפול במזיקים
  • תריפס קליפורני
סוג קוטל מזיקים
  • ביולוגי