אבטיח תנאי גידול – צמח עשבוני הגדל בתור שיח או מטפס, אבטיח צמח חד שנתי משמש בתור צמח מאכל, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, ממוזג או מדברי, הגדל באזור עמידות לקור 8+
לאבטיח עלים משוננים בצבע ירוק, המכוסים בשערות דמוי “זיפים”.
פרח בצבע צהוב. ישנם פרחים נקביים וזכריים. הפרח הזכרי נראה כפרח צהוב קטן. בסיס הפרח הנקבי נראה כאבטיח קטן שבמידה ויופרה-לימים יתפתח לכדי אבטיח.
פירות אכילים, וגם הקליפה, עסיסיים ומלאי מים. החלק הפנימי של הפרי יכול להופיע בצבעי אדום, כתום, צהוב או לבן, הקליפה אכילה בצבע ירוק ולבן.
זרעים אכילים עם קליפה בצבע שחור, הזרעים עצמם בצבע ירוק והחלק הפנימי לבן, ישנם זנים בלי גרעינים או בעלי גרעינים מנוונים.
אבטיח למכירה
למכירה אבטיח:
- צמח זה אינו במלאי
- במידה ויש לכם למכור צרו קשר עם אורגניקו, אתם מוזמנים לפרסם למכירה, אתם קובעים את מחיר הצמח
- להדרכה על צמח זה – ניתן לתאם פגישת זום – עכשיו מחיר היכירות
תנאי גידול אבטיח – טיפול:
הדליה רק לחלק מהזנים של פרי קטן, דשן, קרקע עשירה, קרקע מנוקזת הייטב, כיסוי קרקע שומר על לחות האדמה וגם מגן על הפירות
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
זרעים / שתילים / סטרטרים (שתילונים)
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
לא, אך ניתן להרכיב זנים על כנות עמידות
עונת שתילה:
אביב אך מומלץ לזרועה בסוף חורף במקום מוגן
איך לשתול:
מומלץ לספק לצמח מקום לטפס עליו (לא כל זן מטפס)
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
לא
תנאי תאורה
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
1-3 מטר
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית
השקיית אבטיח
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית, יש להגביר השקיה בתחילת הפרי ולא להשקות את על העלים גורם להגעה של רקבונות ופטריות
גיזום אבטיח
עונת גיזום:
כל העונה
גיזום:
עלים נגועים, פירות נגועים
גידול אבטיח בעציץ
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
גודל העציץ למטפסים 15 ליטר לפחות, לזוחלים הבעיה היא לא גודל העציץ היא איכן יגדלו הפירות
תערובת שתילה ותנאי גידול בצמח:
מומלץ לשים לב להוראות הדישון, תערובת שתילה כדאי שתכיל פרלליט או משהו שיעזור לניקוז טוב, להוסיף מיקוריזה בהתחלה לעזור לצמח להיקלט הייטב בעציץ, בשהקיית עציצים מומלץ שהתחתית תתיבש באותו היום כדי למנוע מחלות ורקבונות
גידול אבטיח בבית או במרפסת
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
האם אפשר לגדל במרפסת:
כן, אבל עדיף זנים עם פרי קטן
דישון אבטיח
איזה דשן מומלץ לצמח:
בתחילת לאחר שתיל מומלץ יחס שווה של חנקן ואשלגן ופחות זרחן לאחר מכן יש להמשים עם חנקן ולעלות את תכולת האשלגן ואותה כמות של זרחן כמובן שמומלץ להוסיף מיקוריזה, ויסודות קורט
מזיקים ומחלות: זיהוי והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
במידה וצמח נתקף במצב על חזור פספוס העונה והסיכויים לשתול עוד הפעם נמוכים תלוי
מזיקים לצמח:
כנימות עלה, כנימות עש, אקרית הקורית, תריפס קליפורני, קמחון, כנימה קמחית, פוזריום, פטריות נוספות
טיפול במזיקים:
כנימת עלה
כנימת העלה חרק טפיל, נפוצה בגינות ובחממות; ניתן לזהותה כגוף אגסי ועדין באורך 1–3 מ”מ, בצבעי ירוק, צהוב, שחור או ורדרד, המצטברות בקבוצות צפופות בצידו התחתון של העלה ומלוות בהפרשת טל הדבש (נוזל דביק). המזיק תוקף על־ידי יניקה של נוזלי הצמח מכלי ההובלה, גורם להצהבת עלים, כיפוף, נפיחות של העלה ולעיתים להעברת וירוסים בין צמחים.
עונת פעילות: פעילה לאורך רוב השנה, עם שיאי פעילות מהאביב עד הסתיו (מרץ–אוקטובר).
אפשרויות הטיפול בכנימות עלה:
המלצת צוות אורגניקו
לטיפול בריסוס בנגיעות גלויות – נבחר בפלאש.
לטיפול בהגמעה ועמוק בצמח – נעדיף אקטרה.
לטיפול עדין, אורגני או מונע – נים בי הוא הבחירה הבטוחה.
שילוב בין ריסוס במגע (פלאש/נים בי) לבין הגמעה סיסטמית (אקטרה) יביא לתוצאה מיטבית.
כנימת עש
כנימת העש חרק טפיל זעיר, אורך 1–2 מ”מ, צבע גוף צהבהב-ירקרק וכנפיים לבנבן-קרם, ניתן לזהות כשמזיזים את העלים המזיק תוקף על־ידי יניקה של מיצי הצמח מכלי ההובלה, גורם להצהבת עלים, עיוותים, ונוצר נוזל דביק (טל הדבש) שמזין פטריות פיח ומפחית פוטוסינתזה.
עונת פעילות: בעיקר מהאביב עד הסתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות הטיפול בכנימות עש:
המלצת אורגניקו
לטיפול ממוקד, יסודי וארוך טווח – נבחר בקונפידור.
לטיפול ביולוגי, מניעתי או בגידול אורגני – נעדיף את אקרית סבירסקי.
במערכת מקצועית, ניתן לשלב בין השניים – תוך הפרדה בזמן למניעת פגיעה באקרית הטורפת.
אקרית הקורים
אקרית הקורים היא אקרית זעירה שמייצרת קורים עדינים תחת עלים ובין הגבעולים; גופה שטוח וצהבהב-ירקרק, באורך של כ־0.3–0.5 מ”מ. המזיק תוקף על־ידי יניקת מיצי התאים מהחלק התחתון של העלים, הצהבת העלה ולבסוף להקשחת וריקבון רקמות.
עונת פעילות: בעיקר קיץ חם ויבש (מאי–אוגוסט)
אפשרויות הטיפול באקרית הקורים:
תריפס קליפורני
תריפס קליפורני הם חרקים זעירים וצרי גוף, שאורכם נע בין 1 ל־2 מ”מ בלבד, ונמצאים לרוב בצידו התחתון של העלה, בתוך פרחים או בניצני צמיחה. הם ניזונים על־ידי שפשוף רקמות הצמח ויניקת מיצי התא, מה שגורם להופעת כתמים כסופים, נקודות שחורות (הפרשות), עיוותים בעלים ובפרחים, ולעיתים אף להצהבת הצמח כולו. התריפס מתרבה במהירות ופעיל בעיקר בעונות המעבר, במיוחד בסביבות סגורות כמו חממות או חללים מוגנים. מעבר לנזק הישיר, הוא גם עלול לשמש כמעביר של וירוסים בין צמחים. הטיפול בו דורש תגובה מהירה, שילוב של ניטור הדוק ואמצעי הדברה מותאמים.
עונת פעילות: בעיקר אביב–סתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול תריפס קליפורני:
קימחון
קימחון הוא מחלה פטרייתית שכיחה התוקפת מגוון רחב של צמחי גן, עצי פרי, ירקות וצמחי נוי. היא מתבטאת בהופעת שכבה לבנה־אבקתית על פני העלים, הגבעולים ולעיתים גם על פרחים ופירות. הקימחון מתפתח בעיקר בתנאי חום ולחות מתונה, ופוגע ביכולתו של הצמח לבצע פוטוסינתזה. הנזק כולל עיוות עלים, האטת צמיחה, נשירה מוקדמת ולעיתים פגיעה ביבול. אם לא מטפלים במחלה בזמן, היא עלולה להתפשט במהירות ולגרום להיחלשות הצמח ואף למותו. מדובר באחת המחלות הנפוצות והעקשניות ביותר בגינון ובחקלאות הביתית.
עונת פעילות: בעיקר אביב–קיץ (אפריל–יולי), בעיקר בתנאי טמפרטורות מתונות ולחות יחסית גבוהה.
קימחון – אפשרויות טיפול:
כנימה קמחית
כנימה קמחית, כנימה עם גוף רך ומצופה בשכבת שהיא כמו אבקה לבנה היוצרת מראה “קמח”; ניתן לזהותה כגושים או נקודות לבנות-אבקתיות במפגשים של גבעולים ועלים, סביב ניצנים ובקצוות הענפים. המזיק תוקף על־ידי יניקת מיצי התאים מכלי ההובלה של הצמח, גורם להצהבת עלים, כיפוף ועיוות, הפרשת סוכרים המושכים פטריות שיוצרות פיח המוריד את יעילות הפוטוסינתזה, ולעיתים מוביל לדלדול הצמיחה ונשירת עלים.
עונת פעילות: בעיקר באביב עד הסתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול בכנימה קמחית:
להמשך קריאה על טיפול במזיק כנימה קמחית >>
המלצת צוות אורגניקו
לטיפול ביולוגי, אורגני או בתחזוקה שוטפת – נבחר במושית קריפטולמוס או JMS.
לנגיעות גלויות ומתקדמות – קודקוד יספק מענה מיידי.
לנגיעות נסתרות או כרוניות – אקטרה יספק פתרון סיסטמי ועמוק.
במקרים רבים מומלץ לשלב בין השיטות, תוך שמירה על מרווחים בטוחים למניעת ניגודים או פגיעה באויבים טבעיים.
מידע חשוב לפני שימוש בחומרי הדברה:
המידע באתר אורגניקו אינו מהווה המלצה לשימוש בחומרי הדברה.
לפני כל שימוש בחומר כימי או ביולוגי, חובה לקרוא בעיון את תווית המוצר ולוודא שהוא מתאים למזיק הספציפי ולסוג הצמח או העץ שברשותכם.
השימוש בחומרים מתבצע באחריות המשתמש בלבד, ובהתאם להוראות היצרן והחוק.
- יש להקפיד על לבישת ציוד מגן אישי בעת הריסוס (כפפות, מסכה, משקפי מגן).
- מומלץ לבצע ריסוס בשעות הקרירות של היום – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
- יש להימנע מריסוס בזמן פריחה או כאשר יש פעילות של דבורים בסביבה – כדי לא לפגוע במאביקים חשובים.
טיפים כלליים להתמודדות עם מזיקים:
- מעקב שוטף – בצעו בדיקה יסודית של הצמחים והעצים אחת למספר ימים, במיוחד בעונות רגישות.
- גיזום חלקים נגועים – אם יש נגיעות חמורה, הסירו ענפים או עלים נגועים לצמצום הפצת המזיק.
- שילוב שיטות טיפול – שימוש בכמה אמצעים במקביל (כימי, ביולוגי, מניעתי) מגדיל את סיכויי ההצלחה.
- החלפת חומרים לאורך זמן – רצוי להחליף חומרי הדברה כל כמה עונות כדי למנוע התפתחות עמידות בקרב המזיקים.
פריחת אבטיח והאבקה
עונת הפריחה:
אביב, קיץ, סתיו, חורף
מידע כללי על פרח האבטיח:
יש פרחים נקביים ופרחים זכריים, מומלץ לגדל יותר מצמח אחד על מנת להבטיח הפרייה איכותית
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים ושאר מאביקים
דילול פריחה:
לרוב נובע ממחסור במינרלים, או בפרחים זכריים ונקביים מומלץ לשתול יותר מצמח אחד מזן שונה מגדיל את סיכויי ההפרייה
פירות אבטיח – מידע, טיפול, ותחזוקה
עונת תנובת הפרי:
קיץ, סתיו
מזיקים בגידול פרי:
כנימות עלה, כנימות עש, אקרית הקורית, תריפס קליפורני, קמחון, כנימה קמחית, פוזריום, פטריות נוספות
מה ניתן לעשות עם פירות האבטיח?
משקה אלכוהולי, חליטת צמחים, מבושל, פירות יבשים, נאכל טרי, עשבי תיבול, ארטיקים וגלידות, ריבות, מיץ, חמוצים, סלט, תבלינים, ממרחים ורטבים, ממולאים
דרישות עבודה על הפרי:
עדיף לבודד מהקרקע על מנת שלא יישב על רטיבות והפחתת מזיקים
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
70-120 ימים
צורך בהבחלה:
לא
אבטיח זנים
אבטיח ללא גרעינים – אבטיח ללא גרעינים הוא מה שאנו מכירים כאבטיח עם גרעינים שקופים לבנים אכילים שאינם התפתחו או אבטיח ללא גרעינים כלל.
אבטיח הגליל – הינו אבטיח קטן בעל גרעינים שחורים, בשנים האחרונות קשה יותר למצוא אותו.
אבטיח צהוב – יחסית נדיר, ירוק מבחוץ וצהוב מבפנים.
אבטיח לבן– אבטיח לבן הוא מתוק בטעמו, אך פחות משובח מזני האבטיח האדומים.
אבטיח גידול מזרעים
זריעה:
זריעה יכולה להתרחש בטמפרטורה של 15-30 מעלות, אך עדיף שיהיה יותר חם על מנת להבטיח את ההצלחה של ההנבטה
שמירת זרעים עד הזריעה:
מקום יבש בטמפרטורת חדר
עונת הזריעה:
אביב, אך מומלץ במקום מוגן בתוך הבית או חממה בסוף החורף
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
10*50 ס”מ לזנים מטפסים, 0.5*1 מטר לזנים שיחיים, מומלץ לגדל בתבניות
עומק שזורעים את הזרעים:
1-2 ס”מ מהחלק העליון של הזרע
תנאי זריעה:
קרקע לחה
השקיית זרעי אבטיח:
השקייה בנונית
זמן נביטה:
3 ימים עד שבועיים
תנאי הנבט?
קרקע לחה במקצת עודף לחות גורם לרקבונות, לא להשקות על העלים, לאחר 3-5 עלים להפחית לחות
האם הזרעים דורשים הכמנה?
לא
האם כדאי לגדל:
צמח שיותר זול לקנות מאשר לגדל, אם בחרתם לגדל אז מומלץ משהו מיוחד צבע ייחודי לפרי או גודל של 100 ק”ג לפרי
שמות נוספים
שם מדעי:
Citrullus lanatus var. lanatus
שם באנגלית:
Watermelon plant
למכירה אבטיח:
- צמח זה אינו במלאי
- במידה ויש לכם למכור צרו קשר עם אורגניקו, אתם מוזמנים לפרסם למכירה, אתם קובעים את מחיר הצמח
- להדרכה על צמח זה – ניתן לתאם פגישת זום – עכשיו מחיר היכירות