ג’וסטברי תנאי גידול – שיח, המוכר גם בשם יוסטברי, ג’וסטברי צמח רב שנתי נשיר, משמש בתור צמח מאכל, יכול לגדול תנאי אקלים ממוזג, ים תיכוני או סובטרופי הגדל באיזור עמידות לקור 3-9
עלים בצבע ירוק בצורת לב עם 3-5 אונות
פרחים בצבע לבן, צהוב או ורדרד עם חמישה עלי כותרת, פרחים קטנים
פירות אכילים בצבע סגול-שחור, פירות יחסית גדולים הגדלים על אשכולות, טעמם מתוק
למכירה ג’וסטברי:
- צמח זה אינו במלאי
- במידה ויש לכם למכור צרו קשר עם אורגניקו, אתם מוזמנים לפרסם למכירה, אתם קובעים את מחיר הצמח
- להדרכה על צמח זה – ניתן לתאם פגישת זום – עכשיו מחיר היכירות
תנאי גידול ג’וסטברי – טיפול:
מנות קור, דשן, קרקע עשירה, קרקע מנוקזת הייטב, קרקע לחה, קרקע חומצית
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
שתילים / ייחורים
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן
עונת שתילה:
חורף, אביב, קיץ (עדיף שלא)
איך לשתול:
מומלץ להשתמש בקרקע עשירה, להוסיף קומפוסט, זבל אורגני והומוס, מומלץ להוסיף לצמח מיקוריזה על מנת לעזור לו להתמודד עם גלי החום של השרבים באביב
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
לא
תנאי תאורה והשקיה
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה מרובה
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה (באזור קר)/ חצי צל (באזור פחות קר), מומלץ ללא שמש צהריים יכול לשרוף את הצמח בימים חמים
גיזום – עונה וטיפול
עונת גיזום:
סתיו, חורף
גיזום:
להוריד ענפים חלשים
גידול בעציצים בגינה /בבית
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל בעציץ?
כן, ואף מומלץ
גודל עציץ:
25 ליטר לפחות כשהצמח גדול 50 ליטר, יש לעבור עם הצמח לעציץ אשר מותאם לגודל השורשים
תערובת שתילה:
אפשרות תערובת המכילה פרלייט, ורמיקוליט, כבול וקוקוס, גם שיהיה לחות גבוהה (ורמיקוליט) וגם שיהיה ניקוז טוב
מידע נוסף על ג’וסטברי
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
1-2 מטר
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית, גדילה איטית
דישון הג’וסטברי
איזה דשן מומלץ לצמח:
מזיקים לצמח – טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
רגיש לגלי חום
מזיקים לצמח:
כנימות עלה, כנימות מגן, חילדון, קמחון, מאוד מושפעים לרעה מגלי החום אשר מחליש אותם וגורם לצמח להיות יותר פגיע
טיפול במזיקים:
פריחת ג’וסטברי – עונת פריחה ומידע על הפרחים
עונת הפריחה:
אביב
מידע כללי על פרח הג’וסטברי:
הפרחים דורשים קיוט, על מנת לפרוח ועל מנת להביא פירות
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים
דילול פריחה:
גלי חום יכולים לגרום לדילול הפריחה
חלקי הצמח האכילים
פירות ג’וסטברי – משך הזמן עד ההנבה ועונת הפרי
עונת תנובת הפרי:
אביב, קיץ
מזיקים בגידול פרי:
ציפורים
מה ניתן לעשות עם פירות הג’וסטברי?
משקה אלכוהולי, חליטת צמחים, פירות יבשים, נאכל טרי, ארטיקים וגלידות, ריבות, מיץ
דרישות עבודה על הפרי:
לעטוף מפני ציפורים במידת הצורך
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
2-3 שנים
איך להתחיל לגדל
רבייה וגטטיבית
אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
ייחור: לוקחים ענף חותכים אותו – ס”מ מתחת לעין, משאירים 3 עיניים, שמים אותו במקרר למשך החורף, לאחר מכן מוציאים ושמים אותו באדמה חומצית. אפשר לשים חומר השרשה, אפשרות נוספת היא לחתוך את הענף בסוף החורף.
עונת רביה וגטטיבית:
אביב
משך זמן צמיחת שורשים:
3-6 שבועות
דרך הטיפול בגידול ייחורים:
לחות גבוהה, קרקע לחה, צל עם הרבה אור
ג’וסטברי גידול מזרעים
זריעה:
זרעי הדומדמניות קטנים ועל מנת לשפר את סיכויי הנביטה חובה לבצע הכמנה
שמירת זרעים עד הזריעה:
ניקוי מהפרי ושמירתם במקום יבש וקריר
עונת הזריעה:
סוף חורף תחילת אביב
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
5*6 ס”מ
עומק שזורעים את הזרעים:
3-5 מ”מ
תנאי זריעה:
קרקע מאווררת והרבה מים, אור
השקיית זרעי ג’וסטברי:
השקייה מרובה לא לתת לקרקע להתייבש
זמן נביטה:
3-5 שבועות
תנאי הנבט?
צל (עם הרבה אור), לחות, השקיה מרובה, 16-22
האם הזרעים דורשים הכמנה?
כן
תאריך הכמנה לזרעים:
ספטמבר-אוקטובר
משך זמן של הכמנה לזרעים:
חודשיים-שלושה לפחות
שמות נוספים
שם מדעי:
Ribes × nidigrolaria
שם באנגלית:
Jostaberry
שמות נוספים:
יוסטברי
האם כדאי לגדל:
מומלץ לגדל אם הנכם גרים ברמת הגולן או במקום עם מספיק מנות קור. הרבה יותר עמיד מחזרזר