עץ אבוקדו תנאי גידול – עץ המוכר גם בשם פרי אליגטור, אבוקדו צמח רב שנתי תדיר, משמש בתור צמח מאכל אך ניתן להשתמש בו גם לנוי בשל יופיו וגם בתור עץ צל, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, טרופי או מדברי, הגדל באזור עמידות לקור 9
עלים בצבע ירוק בצורה אובלית.
פרחי האבוקדו הם ייחודים, זכריים ונקביים גם יחד, אך הם אינם נפתחים באותן שעות. כל פרח מתחיל את חייו כפרח נקבי הפורח זמן קצר בלבד, שעות בודדות בהן אינו מתפקד כפרח זכרי. לאחר כיממה נפתחים הפרחים הזכריים והחלק הנקבי מפסיק לתפקד, העצים מתחלקים לשני סוגים: A ו – B. זני A הם זנים בעלי פרחים נקביים אשר פורחים בבוקר, וזכריים הפורחים בערב, וזניB בעלי פרחים נקביים הפורחים בערב, וזכריים הפורחים בבוקר
פירות בצבע ירוק שחור, מרקם הפרי חמאתי (אגוזי), צורת הפרי בצורה אגס או עגולה, לרוב הפירות דורשים סוג של הבחלה, קיימים מגוון עצי אבוקדו המבשילים בתאריכים שונים. ניתן להרכיב יותר מזן אחד על עץ האבוקדו, מה שמגדיל את סיכויי הפרי.
אבוקדו למכירה
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30
תנאי גידול אבוקדו – טיפול:
שני עצים בסביבה מזן A ומזן B או להרכיב על אותו העץ על מנת שלא יתפוס מקום, דשן, כיסוי קרקע בייחוד שהצמח צעיר, קרקע עשירה, קרקע לחה בייחוד כשהצמח צעיר
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
שתילים / צמח מורכב
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, העץ יכול להניב ללא הרכבה אך אי אפשר לדעת מה איכות הפרי תהיה ולאחר כמה שנים העץ יניב, כמובן שכנה טובה מאוד חשובה לאבוקדו בייחוד בקרקעות גיריות, וגם יש לה עמידות מסויימת בפני מזיקים
עונת שתילה:
ניתן כל השנה אך, אביב (צריך להיזהר מהשרבים), קיץ (לא בימים חמים מידי לשתול בערב), סתיו טוב לשתול אך עדיף בתחילה כדי שיהיה לו זמן לגדול, חורף – לא בימים הקרים ועדיף בסוף החורף
איך לשתול:
לחפור בור הגדול מבית השורשים, על מנת שיהיה קל לעץ להתאקלם, יש להחזיר את החול מעורבב עם הומוס וקומפסט על לגובה בית השורשים, אין לקבוק את בסיס השורשים עמוק אלא לשים אותו בגובה הקרקע. יש לשים דשן בשחרור איטי במועד השתילה או לחכות שבועים ואז לדשן את הצמח לאחר צמיחה ראשונה, מומלץ למרוח מיקוריזה על השורשים
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
כן
תנאי תאורה
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה, חצי צל (לא מומלץ)
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
5-15 תלוי זן מומלץ לשמור על העץ קטן לקטיף נוח
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית
השקיית אבוקדו
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית – כשהעץ בוגר וגדול במידה והפרי מניב בחורף יש פחות צורך להשקות הרבה אם יש גשמים
גיזום אבוקדו
עונת גיזום:
ניתן כל השנה אך זה תלוי זן לאחר הפרי מומלץ לגזום
גיזום:
עיצוב וענפים נגועים או מתים
גיזום עץ נכון
גיזום עצים נכון כולל הסרת ענפים יבשים, חולים או פגועים, וכן עיצוב קל של מבנה העץ לטובת חדירת אור ואוורור פנימי. פעולת הגיזום מסייעת בהמרצת הצמיחה, בשיפור הבריאות הכללית של הצמח,
לדיוק, נוחות ובטיחות – מומלץ להשתמש ב־מזמרה איכותית או מספרי גינון מקצועיים, המיועדים לחיתוך חלק ונקי מבלי לפגוע ברקמות הבריאות של הצמח.
כלי עזר נוספים שיכולים לשפר תהליך גיזום צמחים הם מספרי גיזום ידניים בעלי קפיץ פנימי לקפיצה חלקה, מסורי גיזום מתקפלים, ואפילו מזמרות טלסקופיות – למי שמעוניין לבצע גיזום בגובה מבלי להיעזר בסולם.
טיפ מאיתנו: בצעו את הגיזום בשעות הקרירות של היום, ודאגו לחטא את הכלים בין עץ לעץ – לשמירה על גינה בריאה וחזקה לאורך זמן.
טיפול לאחר גיזום עצים
לאחר פעולת הגיזום, חשוב להעניק לעץ טיפול מגן למניעת חדירת מחלות, חיידקים ופטריות דרך הפצעים הפתוחים. שלב זה קריטי לשמירה על בריאות העץ לאורך זמן.
להגנה מיטבית, מומלץ למרוח את אזורי החיתוך ב־משחת גיזום מקצועית, היוצרת שכבת איטום המונעת חדירת מזהמים ומעודדת ריפוי טבעי. ניתן להשתמש ב־תפזהיל – משחה ייחודית לאטימת חתכים ושמירה על לחות מבוקרת לאחר גיזום.
לעצים צעירים או חתכים בגזע, מומלץ להשתמש ב־משחת גיזום MASTI-CORT 250, המספקת מענה מדויק לצרכים עדינים יותר.
לאחר גיזום עץ, חשוב למרוח משחת לובן – משחה לאחר גיזום המעניקה שכבת הגנה לגזע מפני קרינת שמש חזקה, ומסייעת במניעת התייבשות וסדקים בגזע החשוף.
טיפול נכון לאחר הגיזום לא רק שומר על בריאות העץ – אלא גם מקצר את זמן ההתאוששות ומעודד צמיחה מחודשת ובריאה.
רוצה להתחדש בכלי גיזום שיקלו עליך את העבודה?
היכנס לקטגוריית כלי גינון מקצועיים באתר אורגניקו ותמצא את כל מה שצריך – במקום אחד.
גידול אבוקדו בעציץ
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
70 ליטר התקבלו פירות בודדים, לגדל בעציץ של 100 ליטר לפחות, מומלץ עציץ בגודל של 200+, כשמגדלים אבוקדו בעציץ צריך לזכור שהתפתחות השורש חשובה אך מומלץ להגביל אותו, יש לקחת בחשבון שדישון נכון יכול לגרום לעלווה ולפרי להתפתח ולא לשורשים, מומלץ לשים מיקוריזה בעציץ על מנת לשפר את קבלת המינרלים וקליטת המים, דשן עם מעט זרחן ויותר אשלגן וחנקן, על מנת שיפרח ויניב פרי ופחות ישקיע אנרגיה בשורשים, כמובן תוספת של מיקרו-אלמנטים, יש זנים יותר קטנים כמו אבוקדו ננסי שניתן לגדל אותם בהצלחה
גידול עצי פרי בעציץ
גידול עצי פרי בעציץ מאפשר ליהנות מפירות טריים גם כשאין גינה – על מרפסת, גג או אפילו בפינה מוארת בתוך הבית. כדי שעץ הפרי יתפתח כראוי, חשוב לבחור עציץ גדול ומרווח המותאם לעצים, המספק מספיק עומק ונפח להתפתחות שורשים בריאה. לגידול ראשוני של עצי פרי קטנים, ניתן גם להשתמש ב־אדניות איכותיות לצמחים קטנים, עד לשלב ההעברה לעציץ קבוע.
בסיס ההצלחה מתחיל באדמה: יש להשתמש ב־תערובת שתילה איכותית עם ניקוז מעולה ועושר אורגני, כדי לתמוך בצמיחה ובתנובת הפרי. מומלץ להוסיף גם דשן ייעודי לעציצים אחת ל־3–4 שבועות – אשר יספק לעץ את החנקן, הזרחן והאשלגן הדרושים לפיתוח שורשים, פריחה והתמלאות הפירות.
אם העץ ממוקם בתוך הבית או באיזור מוצל, חשוב לבחור עבורו מתוך מגוון עציצים לצמחים ביתיים – המיועדים לגידול פנימי, עם תכנון מותאם לניקוז, אידוי מופחת ומראה דקורטיבי.
טיפ מהמומחים של אורגניקו: הקפידו למקם את עציץ הפרי במקום מואר היטב עם לפחות 5–6 שעות שמש ישירה ביום, ולווסת את ההשקיה בהתאם לעונה ולגודל המיכל – כדי להימנע מעודף מים או יובש. מומלץ להיעזר במד לחות לקרקע.
גידול אבוקדו בבית או במרפסת
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל במרפסת:
כן, אך ורק זנים ננסיים
גידול עץ אבוקדו במרפסת:
גידול אבוקדו במרפסת הוא דרך נהדרת ליהנות מפירות טריים בבית, גם בלי חצר או גינה.
כדי להבטיח הצלחה לאורך זמן, חשוב לשים לב למספר דגשים בסיסיים. בראש ובראשונה – כיוון המרפסת: מרפסת דרומית נהנית מחשיפה מרובה לשמש ישירה. לעומת זאת, מרפסות הפונות למזרח או מערב יקבלו שמש רק בשעות מסוימות ביום.
עץ אבוקדו אמנם משגשג בתנאי שמש מלאה, אך מסתגל גם למיקומים עם חצי צל, יכול להניב פרי (אך פחות משמש מלאה) כל עוד מקבל שמש ישירה לפחות כמה שעות ביום.
עציץ למרפסת:
בחרו עציץ עם פתח ניקוז בתחתית והשתמשו בתערובת שתילה קלה ומנוקזת המיועדת לגידול במיכלים. מומלץ להשתמש בחיפוי קרקע, כדוגמת שבבי עץ, אשר נחוץ למניעת התייבשות תערובת השתילה.
להשקיה נכונה במרפסת, חשוב להצטייד בציוד מתאים שיאפשר בקרה מדויקת על כמויות המים. כדי להימנע מהשקיית יתר או חוסר, מומלץ להשתמש ב-מד לחות לקרקע – כלי פשוט אך יעיל שיסייע לדעת מתי באמת צריך להשקות.
לצורך ניהול השקיה חכם ונוח, כדאי להתקין מחשב השקיה למרפסת – פתרון מתקדם שחוסך מים, זמן וטעויות. מחשב ההשקיה של גלקון ניתן לחיבור ישיר לברז החיצוני ומאפשר לקבוע תוכנית שבועית שתתאים באופן מושלם לצמחים שברשותכם.
מערכת השקיה למרפסת כוללת גם טפטפות תמנון (עכביש) להשקיה מדויקת בנקודות, צינור שחור 16 מ”מ, ו-ברז שן 16 מ”מ להשקיה המאפשרים שליטה על כמות המים לכל אזור. באמצעות ברזים ווסתים, ניתן להפחית את כמות המים מבלי להחליף טפטפות, וכך למנוע נזילות או שטיפה מיותרת של מינרלים מהקרקע – תופעה שפוגעת בצמחים לאורך זמן.
שילוב נכון בין רכיבים אלה יבטיח מערכת השקיה מדויקת, חסכונית ואמינה – החשובה מאוד עבור גידול צמחים במרפסת.
השקיה למרפסת:
כדי להבטיח השקיה יעילה ונכונה במרפסת, חשוב להבין את הגורמים שמשפיעים על קצב ההתייבשות של הקרקע וכמות המים שהצמח צורך.
כמות השמש – ככל שהצמח חשוף ליותר שמש ישירה, כך הקרקע מתייבשת מהר יותר ויש להשקות לעיתים קרובות יותר.
רוח חזקה במרפסת תורמת לייבוש מהיר של האדמה, אפילו בימים קרירים.
סוג תערובת השתילה משפיע באופן ישיר על קליטת המים – מומלץ להשתמש בתערובת שתילה איכותית לצמחי בית. עם הזמן, תערובות מתיישנות ומאבדות מהיכולת שלהן לשמור על לחות – לכן כדאי לרענן את המצע כל כמה שנים.
עונת השנה משפיעה: באביב ובקיץ, ובעיקר בימי שרב, הצמחים זקוקים להשקיה תכופה יותר. לעומת זאת, בחורף כדאי לבדוק אם אכן מגיעים מים אל העציצים, במיוחד כשמדובר במרפסת מקורה.
לסיום, מומלץ להתקין מחשב השקיה למרפסת שיבצע את העבודה במקומכם – ויחסוך במים, זמן ודאגות.
שילוב נכון של תשתיות השקיה, תערובת שתילה מתאימה ומעקב אחר תנאי הסביבה – יהפכו את המרפסת שלכם לפינה ירוקה, בריאה ומשגשגת לאורך כל השנה.
דישון אבוקדו
איזה דשן מומלץ לצמח:
- עץ צעיר – מומלץ לשים דשן לגידול עלווה ושורשים בעיקרן זרחן וחנקן, חשוב להוסיף ברזל בעת הצורך להוסיף מיקוריזה
- עץ בוגר לשים דשן בעיקר חנקן ואשלגן, ומיקרואלמנטים מאוד חשוב יש מחסורי ברזל ועוד
fertilizer
מזיקים ומחלות: זיהוי והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
מאוד רגיש למחלת בוטריוספרה וגלי חום כשהעץ צעיר
מזיקים לצמח:
אקריות, תריפס – תריפס שמש, תריפס מעביר מחלות לצמח, כנימת מגן, חיפושית האמברוזיה (חיפושית הקליפה), קנימה קמחית, יקרונית התאנה, בוטריוספרה
טיפול במזיקים:
בוטריוספרה – צריך לגזום את הצמח מתחת לחלק הנגוע ולשים משחה נגד גיזום, העץ מאוד רגיש בשלביו הראשונים ויכול להרוג עץ בן מספר שנים, לרוב מגיע עם תריפסים
אפשרויות טיפול במזיק אקריות
תריפס
תריפסים הם חרקים זעירים וצרי גוף, שאורכם נע בין 1 ל־2 מ”מ בלבד, ונמצאים לרוב בצידו התחתון של העלה, בתוך פרחים או בניצני צמיחה. הם ניזונים על־ידי שפשוף רקמות הצמח ויניקת מיצי התא, מה שגורם להופעת כתמים כסופים, נקודות שחורות (הפרשות), עיוותים בעלים ובפרחים, ולעיתים אף להצהבת הצמח כולו. התריפס מתרבה במהירות ופעיל בעיקר בעונות המעבר, במיוחד בסביבות סגורות כמו חממות או חללים מוגנים. מעבר לנזק הישיר, הוא גם עלול לשמש כמעביר של וירוסים בין צמחים. הטיפול בו דורש תגובה מהירה, שילוב של ניטור הדוק ואמצעי הדברה מותאמים.
עונת פעילות: בעיקר אביב–סתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול בתריפס:
טרייסר אולטרה 20 סמ”ק – תכשיר אורגני חזק
פעולה: מבוסס על Spinosad – חומר ביולוגי הפועל על מערכת העצבים של התריפס. גורם להפסקת אכילה, שיתוק ומוות תוך זמן קצר.
מתי נשתמש: בתחילת נגיעות, בגידולים אורגניים או רגישים, או כאשר נדרש פתרון חזק אך בטוח לדבורים ולסביבה.
אופן שימוש: ריסוס אחיד על כל חלקי הצמח, כולל פרחים וצידם התחתון של העלים, בשעות קרירות. בטוח לדבורים אם מרססים מחוץ לשעות פעילותן. ניתן לחזור על הטיפול כל 7–10 ימים.
סיפרין 20 – תכשיר כימי עוצמתי
פעולה: פועל במהירות על מערכת העצבים של התריפס – במגע או בבליעה – ומשמיד את המזיק תוך זמן קצר.
מתי נשתמש: בנגיעות מתקדמת או כאשר נדרש פתרון מיידי ועוצמתי, בעיקר בגינות נוי, עציצים או גידולים שאינם אורגניים.
אופן שימוש: ריסוס אחיד בשעות הקרירות, תוך כיסוי מלא של הצמח. להימנע מריסוס בזמן פריחה או בנוכחות דבורים. ניתן לחזור לפי הצורך, בהתאם לרמת הנגיעות.
המלצה מצוות אורגניקו:
לבחירה בטוחה לגינה האורגנית – טרייסר אולטרה.
למצבים דחופים ונגיעות חמורות – סיפרין 20 הוא פתרון מהיר ועוצמתי.
מומלץ לגוון בין החומרים כדי למנוע פיתוח עמידות.
כנימות מגן
כנימות מגן הן חרקים קטנטנים, מצופים במגן קשה שקוף עד חום־כהה עגולים או אליפטיים קשיחים (1–3 מ”מ) שמתחבר לגבעולים ולצידם התחתון של העלים, מזכיר קשקשים, המזיק תוקף על-ידי יניקת מיצי התאים מכלי ההובלה של הצמח, גורם לצהבת עלים, עצירת גדילה ולעיתים חושף הצמח לזיהומים משניים עקב פציעות נקודתיות.
עונת פעילות: מאביב ועד סתיו (מרץ–אוקטובר), בין פריחת הניצנים ועד בוא הקור.
אפשרויות הטיפול בכנימות מגן:
אקטרה – תכשיר סיסטמי מתקדם
פעולה: חודר לצמח דרך השורשים ומועבר דרך מערכת ההובלה, כך שהכנימות סופגות את החומר בעת מציצת מוהל הצמח – גורם להן לשיתוק ומוות.
מתי נשתמש: בנגיעות בינונית עד קשה, או כשנדרשת פעולה עמוקה באזורים שאינם נגישים לריסוס ישיר (כמו גזע וסדקים).
אופן שימוש: הדליה בקרקע סביב בסיס הצמח, בהתאם להוראות המינון. יש להשקות קלות לאחר ההדלקה כדי לסייע בקליטת החומר. ההשפעה נמשכת לאורך זמן.
פלאש – קוטל מזיקים במגע
פעולה: פועל במגע ישיר עם כנימות המגן – חודר את מעטפת המגן ופוגע במערכת העצבים של הכנימה.
מתי נשתמש: כאשר הכנימות גלויות ונגישות – בעיקר בנגיעות שטחיות, בתחילת התפרצות או כתמיכה בטיפול סיסטמי.
אופן שימוש: ריסוס אחיד על כל חלקי הצמח, כולל גזע וענפים, בשעות קרירות. יש להקפיד על כיסוי מלא, במיוחד במוקדי נגיעות.
קונפידור – תכשיר סיסטמי חזק
פעולה: חומר סיסטמי שפועל בדומה לאקטרה – מועבר בצמח ופוגע במערכת העצבים של הכנימות. נשאר פעיל לאורך זמן ומספק הגנה מתמשכת.
מתי נשתמש: כאשר יש נגיעות רחבה או חוזרת, בעיקר בעצים ונוי רב־שנתי. מתאים לשימוש מניעתי וגם טיפול פעיל.
אופן שימוש: הדליה בקרקע (או ריסוס בהתאם להנחיות), אחת למספר חודשים. בטיחותי לצמח, אך יש להימנע משימוש עודף.
המלצת צוות אורגניקו
לטיפול נקודתי ומהיר – נבחר בפלאש.
לטיפול יסודי ומעמיק בנגיעות חמורה – נעדיף אקטרה או קונפידור.
באזורים בעייתיים, מומלץ לשלב: ריסוס ראשוני ב”פלאש”, ואחריו הגמעה ב”אקטרה” או “קונפידור” להגנה מתמשכת.
כנימה קמחית
כנימה קמחית, כנימה עם גוף רך ומצופה בשכבת שהיא כמו אבקה לבנה היוצרת מראה “קמח”; ניתן לזהותה כגושים או נקודות לבנות-אבקתיות במפגשים של גבעולים ועלים, סביב ניצנים ובקצוות הענפים. המזיק תוקף על־ידי יניקת מיצי התאים מכלי ההובלה של הצמח, גורם להצהבת עלים, כיפוף ועיוות, הפרשת סוכרים המושכים פטריות שיוצרות פיח המוריד את יעילות הפוטוסינתזה, ולעיתים מוביל לדלדול הצמיחה ונשירת עלים.
עונת פעילות: בעיקר באביב עד הסתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול בכנימה קמחית:
להמשך קריאה על טיפול במזיק כנימה קמחית >>
המלצת צוות אורגניקו
לטיפול ביולוגי, אורגני או בתחזוקה שוטפת – נבחר במושית קריפטולמוס או JMS.
לנגיעות גלויות ומתקדמות – קודקוד יספק מענה מיידי.
לנגיעות נסתרות או כרוניות – אקטרה יספק פתרון סיסטמי ועמוק.
במקרים רבים מומלץ לשלב בין השיטות, תוך שמירה על מרווחים בטוחים למניעת ניגודים או פגיעה באויבים טבעיים.
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס סורי
מידע חשוב לפני שימוש בחומרי הדברה:
המידע באתר אורגניקו אינו מהווה המלצה לשימוש בחומרי הדברה.
לפני כל שימוש בחומר כימי או ביולוגי, חובה לקרוא בעיון את תווית המוצר ולוודא שהוא מתאים למזיק הספציפי ולסוג הצמח או העץ שברשותכם.
השימוש בחומרים מתבצע באחריות המשתמש בלבד, ובהתאם להוראות היצרן והחוק.
- יש להקפיד על לבישת ציוד מגן אישי בעת הריסוס (כפפות, מסכה, משקפי מגן).
- מומלץ לבצע ריסוס בשעות הקרירות של היום – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
- יש להימנע מריסוס בזמן פריחה או כאשר יש פעילות של דבורים בסביבה – כדי לא לפגוע במאביקים חשובים.
טיפים כלליים להתמודדות עם מזיקים:
- מעקב שוטף – בצעו בדיקה יסודית של הצמחים והעצים אחת למספר ימים, במיוחד בעונות רגישות.
- גיזום חלקים נגועים – אם יש נגיעות חמורה, הסירו ענפים או עלים נגועים לצמצום הפצת המזיק.
- שילוב שיטות טיפול – שימוש בכמה אמצעים במקביל (כימי, ביולוגי, מניעתי) מגדיל את סיכויי ההצלחה.
- החלפת חומרים לאורך זמן – רצוי להחליף חומרי הדברה כל כמה עונות כדי למנוע התפתחות עמידות בקרב המזיקים.
פריחת אבוקדו והאבקה
עונת הפריחה:
סתיו, חורף
מידע כללי על פרח האבוקדו:
פרחי האבוקדו הם ייחודים, זכריים ונקביים גם יחד, אך הם אינם נפתחים באותן שעות. כל פרח מתחיל את חייו כפרח נקבי הפורח זמן קצר בלבד, שעות בודדות בהן אינו מתפקד כפרח זכרי. לאחר כיממה נפתחים הפרחים הזכריים והחלק הנקבי מפסיק לתפקד, העצים מתחלקים לשני סוגים: A ו – B. זני A הם זנים בעלי פרחים נקביים אשר פורחים בבוקר, וזכריים הפורחים בערב, וזניB בעלי פרחים נקביים הפורחים בערב, וזכריים הפורחים בבוקר
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים
דילול פריחה:
לרוב מתרחש עקב מחסור במאביקים
פירות – מידע, טיפול ותחזוקה
עונת תנובת הפרי:
סתיו, חורף לזנים של האס, אטינגר, קיץ גליל, אביב – ריד
מזיקים בגידול פרי:
זבוב הפירות
מה ניתן לעשות עם פירות האבוקדו?
נאכל טרי, סלט, ממרחים ורטבים
דרישות עבודה על הפרי:
לרוב לקטוף בזמן ולשים חומר נגד זבוב הפירות
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
3-5 שנים
צורך בהבחלה:
לא, אך הפרי נקטף לפני ויש להשאיר אותו עד להבשלה מלאה
פתרונות מומלצים להתמודדות עם זבוב הפירות:
ניתן לשלב בין הפתרונות לשיטת הדברה משולבת למניעת נזק מקסימלית.
זני אבוקדו
- אבוקדו האס /הס: נחשב לזן הכי טוב בעולם, קטן, פחוס ומחוספס. חודשי הפרי הם מנובמבר עד מאי
- אבוקדו פוארטה: פרי משובח עם נגע בקצה הקליפה ולכן לא מוכרים אותו עם קליפה נורמלית. הוא ניראה ממש כמו אבוקדו אטינגר אבל טעמו שונה במקצת וגם יש לו את הנגע השחור בקצה. חודשי הפרי נובמבר ואלך
- אבוקדו אטינגר: פרי טעים ביותר, בעל קליפה נורמלית. זה הזן הגדול – שמנמן והמפורסם ביותר. חודשי הפרי הם מאוקטובר עד דצמבר
- אבוקדו גליל: מאורך בעל קליפה דקה ופחות מרקם אגוזי. חודשי הפרי הם מאוגוסט עד ספטמבר
- אבוקדו ריד: עגול בעל קליפה עבה ומחוספסת. חודשי הפרי הם ממרץ עד יולי וזה היתרון הגדול שלו
זן מומלץ:
יותר מזן אחד של A וזן B על אותו העץ
הברכות או ייחורים
אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
הברכה
עונת רביה וגטטיבית:
אביב
משך זמן צמיחת שורשים:
חצי שנה
דרך הטיפול בגידול הברכה:
הרבה השקיה ואותם תנאים כמו עץ בוגר
הברכת אוויר היא טכניקת ריבוי פשוטה ויעילה המאפשרת לשכפל עצים תוך שמירה על כל התכונות הגנטיות של צמח האם. בוחרים ענף בריא וחזק בעובי של לפחות 2 ס”מ, ומקלפים בעדינות רצועת קליפה ברוחב של כ־5–7 ס”מ באמצעות אולר הרכבה מקצועי. לאחר החשיפה לעצה, מכינים שקית עם תערובת שתילה איכותית המעורבבת עם הורמון השרשה הומוריל 8, עוטפים את האזור החשוף כך שהתערובת תהיה במגע ישיר עם העץ, וסוגרים את השקית היטב בעזרת סרט הרכבה לשמירה על לחות.
כדי להבטיח תנאי חושך ושמירה על לחות, מומלץ לעטוף את השקית בנייר כסף. בתנאים מתאימים, לאחר כ־6–8 שבועות יתחילו להופיע שורשים. בשלב זה ניתן לגזור את הענף מתחת לאזור ההשרשה ולשתול בעציץ או בקרקע.
להצלחת ההברכה, מומלץ למקם את הצמח בצל חלקי בימים הראשונים ולשמור על קרקע לחה באמצעות השקיה סדירה – שימוש במד לחות לקרקע, יסייע במניעת יובש או עודף מים.
אבוקדו גידול מזרעים
זריעה:
הנבטת אבוקדו: לוקחים זרע של אבוקדו ומניחים אותו בכוס (אם משתמשים בכוס חד פעמית לא לשכוח למחזר אותה). לוקחים שלושה קיסמים ודוקרים את הזרע בשלוש מקומות בצורה שהוא לא יתהפך ויהיה יציב בכוס (אפשר גם שני קיסמים). דבר נוסף יש לשים את הזרע בצורה בה שליש יהיה במים ושני שליש מחוץ למים. יש להחליף מים כל מספר ימים. לאחר שהזרע מוציא שורשים וגבעול יש להעביר אותו למקום בו אתם רוצים לשתול אותו.
אפשרות נוספת היא פשוט לזרוע באדמה.
שמירת זרעים עד הזריעה:
להחליף מים כל במספר ימים
עונת הזריעה:
כל השנה, ישר בסיום אכילת הפרי
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
מומלץ לזרוע בעציצים נפרדים
עומק שזורעים את הזרעים:
להנבטה-לשים שליש מהזרע במים. בקרקע-כל הזרע מכוסה, החלק העליון מכוסה בעומק של 5 ס”מ
תנאי זריעה:
קרקע לחה, קרקע לא מנוקזת במיוחד (בהתחלה בלבד).
השקיית זרעי אבוקדו:
השקיה בינונית+
זמן נביטה:
בין שבוע לחודש
תנאי הנבט?
חצי צל, הרבה מים, קרקע לחם
האם הזרעים דורשים הכמנה?
לא, עדיף להשתמש בזרעים טריים
הרכבת אבוקדו
עונת הרכבה:
אביב, סתיו
סוג ההרכבה:
הרכבת ראש, הרכבת כתר, הרכבת אומגה
הרכבת כתר
הרכבה כתר מיועדת עבור עצים בוגרים או ענפים מעוצים של הכנה (בעובי 3 ס”מ ומעלה). ניתן להרכיב מספר רוכבים מסודרים במעגל על ענף עבה. בכל נקודת הרכבה יוצרים חתך בין קליפת הענף לבין העצה, שם נכניס את הרוכב בלחץ.
לביצוע הרכבת כתר נרצה להשתמש ב-אולר הרכבה רב תכליתי – זהו אולר הרכבה בעל שלושה להבים – להב מעוקל המאפשר חיתוך מדויק של ענפים, להב ברונזה אשר נועד להפרדת הקליפה מהעצה, ולהב נוסף המותאם לחיתוך נקודתי של הגזע – שילוב להבים המקנה שליטה מלאה בביצוע מספר חיבורים (כתר) על ענף בוגר.
ומיד נעטוף את כל הענף (של הרוכב), פרט לנקודת ההרכבה – עם סרט פאראפילם, זהו סרט אלסטי מיוחד אשר נועד לעטוף את הענף על מנת שהענף לא יתייבש ויוכל לגדול ולפרוץ דרכו.
ומחדירים אותו לתוך הסדק. את נקודת ההרכבה נעטוף עם סרט הרכבה בלחץ. סרט הרכבה חשוב לאחר עטיפת פאראפילם, סרט הרכבה גמיש חזק כדי לקבע את הרוכב בסמיכות לעצה ולהבטיח חיבור, מניעת תזוזה ועל מנת לשפר את היתוך הצמחים. לסיום, יש לעטוף את ההרכבה בנייר כסף להגנה מפגיעת שמש.
הרכבת ראש
הרכבת ראש (Cleft Grafting) מתאימה להרכבת ענפים צעירים ורכים בעובי של עד כ־3 ס”מ, השיטה יעילה במיוחד כאשר קוטר הרוכב והכנה דומים, ומבוצעת כך:
בתור התחלה, מבצעים חיתוך הכנה בצורת V בראש הכנה, בעזרת אולר הרכבה מקצועי בעל להב חד ומעוקל המאפשר יצירת סדק מדויק. לאחר מכן מעצבים את בסיס הרוכב לצורת V שתתאים לחריץ בכנה – שלב המכונה עיצוב הרוכב. את הרוכב עוטפים לאורך כל ענפו (למעט נקודת החיבור) בעזרת סרט פאראפילם להרכבה, שמונע התייבשות וחדירת מזיקים, תוך שמירה על אפשרות לצמיחה חדשה. ממשיכים לחיבור הרוכב והכנה בהכנסתו לחריץ שיצרנו, כך שיתקבל מגע מלא בין העצים. לאחר מכן מקבעים בעזרת סרט הרכבה גמיש וחזק, שתפקידו להצמיד היטב את הרוכב לעצה ולמנוע תזוזות. לסיום, עוטפים את אזור ההרכבה בנייר כסף להגנה מהשמש.
האם כדאי לגדל:
מומלץ מאוד לגדל עץ אבוקדו, כיוון שמדובר בעץ נוח וקל יחסית לגידול, הדורש טיפול בסיסי בלבד ומתאים למרבית סוגי הקרקע. על מנת ליהנות מתנובת פרי איכותית לאורך תקופה ארוכה יותר במהלך השנה, מומלץ לשלב בין מספר זנים המבשילים בזמנים שונים. בנוסף, חשוב לזכור כי כדי להבטיח האבקה טובה ופרי עשיר, יש צורך לשתול לפחות שני זנים: אחד מסוג פריחה A והשני מסוג פריחה B. ניתן לגדל אותם על אותו עץ (באמצעות הרכבה) או בעצים נפרדים בקרבת מקום, וכך למקסם את היבול.
שמות נוספים
שם מדעי:
Persea americana
שם באנגלית:
Avocado
שמות נוספים:
פרי אליגטור
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30