פטיפאן תנאי גידול – צמח עשבוני הגדל בתור שיח או מטפס, המוכר גם בשם פאטי פאן או קישוא הצדפה, פטיפאן צמח חד שנתי, צמח מאכל בשל הפרחים והפירות ומשמש בתור צמח נוי בשל הפירות יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, ממוזג, טרופי או מדברי, הגדל באיזור עמידות לקור 4-11
עלים בצבע ירוק בצורת לב
פרחים אכילים בצבע צהוב עם חמש אונות, פרחים נקביים בסיסן יש דמוי פרי, ופרח הזכר קטן יותר.
פירות נקטפים בעיקר לפני בשלות מלאה, קליפה בצבע ירוק בהיר או כהה, לבן, צהוב או כתום לפעמים יש פסים, הצורה, עגולה עם קצוות מסולסלים, החלק הפנימי של הפרי לבן.
למכירה פטיפאן:
- צמח זה אינו במלאי
- במידה ויש לכם למכור צרו קשר עם אורגניקו, אתם מוזמנים לפרסם למכירה, אתם קובעים את מחיר הצמח
- להדרכה על צמח זה – ניתן לתאם פגישת זום – עכשיו מחיר היכירות
תנאי גידול פטיפאן – טיפול:
הדליה, דשן, קרקע עשירה, קרקע מנוקזת הייטב, כיסוי קרקע שומר על לחות האדמה וגם מגן על הפירות
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
זרעים / שתילים / סטרטרים (שתילונים)
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
לא, אך ניתן להרכיב זנים על כנות עמידות
עונת שתילה:
אביב אך מומלץ לזרועה בסוף חורף במקום מוגן
איך לשתול:
מומלץ לספק לצמח מקום לטפס עליו (לא כל זן מטפס)
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
לא
תנאי תאורה והשקיה
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית, יש להגביר השקיה בתחילת הפרי ולא להשקות את על העלים גורם להגעה של רקבונות ופטריות
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה
גיזום – עונה וטיפול
עונת גיזום:
כל העונה
גיזום:
עלים נגועים, פירות נגועים
גידול בעציצים בגינה /בבית
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
10-20 ליטר
תערובת שתילה ותנאי גידול בצמח:
מומלץ לשים לב להוראות הדישון, תערובת שתילה כדאי שתכיל פרלליט או משהו שיעזור לניקוז טוב, להוסיף מיקוריזה בהתחלה לעזור לצמח להיקלט הייטב בעציץ, בשהקיית עציצים מומלץ שהתחתית תתיבש באותו היום כדי למנוע מחלות ורקבונות
מידע נוסף על פטיפאן
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
30-50 בצורה השיחית, 0.5-1.5 מ’ בצורת מטפס
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית
דישון הפטיפאן
איזה דשן מומלץ לצמח:
בתחילת לאחר שתיל מומלץ יחס שווה של חנקן ואשלגן ופחות זרחן לאחר מכן יש להמשים עם חנקן ולעלות את תכולת האשלגן ואותה כמות של זרחן כמובן שמומלץ להוסיף מיקוריזה, ויסודות קורט
מזיקים לצמח – טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
במידה וצמח נתקף במצב על חזור פספוס העונה והסיכויים לשתול עוד הפעם נמוכים תלוי
מזיקים לצמח:
כנימות עלה, כנימות עש, אקרית הקורית, תריפס קליפורני, קמחון, כנימה קמחית, פוזריום, פטריות נוספות
טיפול במזיקים:
אפשרויות טיפול במזיק כנימת עלה
אפשרויות טיפול במזיק כנימת עש
אפשרויות טיפול במזיק אקרית הקורים
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס קליפורני
אפשרויות טיפול במזיק קימחון
אפשרויות טיפול במזיק כנימה קמחית
כל המידע הוא בגדר המלצה כללית ולא מדוייקת – חובה לקרוא על כל מוצר את המלצת היצרן לבדוק לבד עם זה מתאים לחרק הספציפי לזכור שיש זנים ותתי זנים
פריחת פטיפאן – עונת פריחה ומידע על הפרחים
עונת הפריחה:
אביב, קיץ, סתיו (נדיר מאוד)
מידע כללי על פרח הפטיפאן:
פרחים אכילים בצבע צהוב עם חמש אונות, פרחים נקביים בסיסן יש דמוי פרי, ופרח הזכר קטן יותר
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים או ידנית
דילול פריחה:
לרוב נובע ממחסור במינרלים, או בפרחים זכריים ונקביים מומלץ לשתול יותר מצמח אחד מזן שונה מגדיל את סיכויי ההפרייה
שימוש בפרחים:
ניתן לבשל או לאכול טרי
חלקי הצמח האכילים
פירות פטיפאן – משך הזמן עד ההנבה ועונת הפרי
עונת תנובת הפרי:
סוף אביב, קיץ, סתיו
מזיקים בגידול פרי:
כנימות עלה, כנימות עש, אקרית הקורית, תריפס קליפורני, קמחון, כנימה קמחית, פוזריום, פטריות נוספות
מה ניתן לעשות עם פירות הפטיפאן?
מבושל, ממולאים
דרישות עבודה על הפרי:
לדאוג שיהיה מנותק מהקרקע
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
לדאוג שיהיה מנותק מהקרקע
איך להתחיל לגדל
פטיפאן גידול מזרעים
זריעה:
זריעה יכולה להתרחש בטמפרטורה של 15-30 מעלות, אך עדיף שיהיה יותר חם על מנת להבטיח את ההצלחה של ההנבטה
שמירת זרעים עד הזריעה:
מקום יבש בטמפרטורת חדר
עונת הזריעה:
אביב, אך מומלץ במקום מוגן בתוך הבית או חממה בסוף החורף
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
10*50 ס”מ לזנים מטפסים, 0.5*1 מטר לזנים שיחיים, מומלץ לגדל בתבניות
עומק שזורעים את הזרעים:
1-2 ס”מ מהחלק העליון של הזרע
תנאי זריעה:
קרקע לחה
השקיית זרעי פטיפאן:
השקייה בנונית
זמן נביטה:
3 ימים עד שבועיים
תנאי הנבט?
קרקע לחה במקצת עודף לחות גורם לרקבונות, לא להשקות על העלים, לאחר 3-5 עלים להפחית לחות
האם הזרעים דורשים הכמנה?
לא
שמות נוספים
שם מדעי:
Cucurbita pepo
שם באנגלית:
Scallop squash, Pattypan squash
שמות נוספים:
פאטי פאן או קישוא הצדפה
האם כדאי לגדל:
ירק מיוחד טעמו מזכיר קישוא אך שונה, וחלק מהזנים עדינים מאוד בטעמם, לא ניתן לרכוש בחנויות ולכן כדאי לשקול לגדל אם את אוהבים ירקות חדשים