קסאווה תנאי גידול – גאופיט עשבוני, המוכר גם בשם מניהוט מצוי, יוקה או שורש טפיוקה, קסאווה צמח רב שנתי תדיר או נשיר מותנה אפשר לגדל בתור צמח חד שנתי, משמש בתור צמח מאכל, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי או טרופי, הגדל באיזור עמידות לקור 10B+
עלים בצבע ירוק ומורכבים מחמישה עלים קטנים יותר
פרחים בצבע צהוב, אך הם לא פורחים כמעט אף פעם
שורשי מניהוט מצוי אכילים אך דורשים בישול כמו הרבה שורשים, לכן חובה לבשלם בטרם האכילה.
לרכישת שתילי קסאווה
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30
תנאי גידול קסאווה – טיפול:
קרקע מנוקזת היטב, קרקע חומצית תטיב עם הצמח, אסור להציף את השורשים כי הם ירקבו, דשן, קרקע נקייה מאבנים
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
שתילים / ייחורים
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, אי אפשר להשיג זרעים
עונת שתילה:
אביב (אך ניתן קיץ וסתיו)
איך לשתול:
מומלץ לערבב ולאוורר את הקרקע לפני שתילה ואז להוסיף קומפוסט ולערבב עם האדמה, לנקות את האדמה מאבנים באיזור הגדילה של השורש
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
לא
תנאי תאורה והשקיה
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה מרובה, השקייה בנונית
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה, חצי צל (גדל יותר לאט)
גיזום – עונה וטיפול
עונת גיזום:
סתיו, חורף
גיזום:
להוריד את גובה הצמח
גידול בעציצים בגינה /בבית
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
20-30 ליטר, עציץ עמוק
תערובת שתילה:
תערובת המכילה פרלייט קוקוס וכבול יכולה להיות טובה לצמח כי הוא זקוק לניקוז טוב, אך גם על שמירה של לחות קרקע, לא לשים טוף או כל אבן אחרת בתוך התערובת הורס את הפקעות
מידע נוסף על קסאווה
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה
דישון הקסאווה
איזה דשן מומלץ לצמח:
מזיקים לצמח – טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
הצמח יכול למות בחורף
מזיקים לצמח:
נמטודות (אך נדיר)
טיפול במזיקים:
כל המידע הוא בגדר המלצה כללית ולא מדוייקת – חובה לקרוא על כל מוצר את המלצת היצרן לבדוק לבד עם זה מתאים לחרק הספציפי לזכור שיש זנים ותתי זנים
חלקי הצמח האכילים
שורשים למאכל – עונת קטיף והשליפה מהקרקע
מידע על שורש:
שורש מתקתק או מר בהתאם לזן. יש לבשל מניהוט מצוי לפני האכילה כדי להסיר את רעילותו. לפני השליפה מורטים את העלים ורק אז שולפים את השורש, אפשרות נוספת זה לחתוך רק חלק מהשורש.
עונת שליפת השורש מהקרקע:
סתיו, חורף, 10 חודשים לאחר השתילה (עדיף לא בחורף), כי גידול מחדש של מניהוט מצוי בחורף יהיה איטי (הכוונה לייחורים)
שימוש בשורשי הצמח קסאווה:
מבושל, צ’יפס, אפוי, ניתן לשמור את קנה השורש למשך שלושה חודשים בטיפול נכון
קסאווה זנים / סוגים
- מניהוט מצוי מתוק
- מניהוט מצוי מר
זן מומלץ:
מניהוט מצוי מתוק
איך להתחיל לגדל
רבייה וגטטיבית
אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
ייחורים
עונת רביה וגטטיבית:
אביב
משך זמן צמיחת שורשים:
2-4 שבועות
דרך הטיפול בגידול ייחורים:
קרקע לחה ועוד..
שמות נוספים
שם מדעי:
Manihot esculenta
שם באנגלית:
Cassava
שמות נוספים:
קסווה, יוקה, טפיוקה, מניהוט מצוי
האם כדאי לגדל:
צמח המגוון את השורשים שאנו אוכלים, לא קשה לגידול אך דורש התעסקות בלייצר כל שנה מחדש צמחים, אפשרות נוספת היא לא להוציא את הצמח רק לדלל את הפקעות ולהשאיר את הצמח בקרקע