גפן תנאי גידול – מטפס המוכר גם בשם ענבים או גפן היין, גפן צמח רב שנתי נשיר, משמש בתור צמח מאכל, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, ממוזג או מדברי, הגדל באיזור עמידות לקור 5-11, לא כל זן יכול לסרוד בכל תנאי העמידות
עלים אכילים בצבע ירוק אשר מחולקים לאונות לפעמים יכולים להיות יחסית קשים למילוי, עלים רכים עד קשים תלוי זן
פרחים קטנים בצבע לבן הגדלים על ניצנים ירוקים, הגדלים על אשכולות
פירות אכילים עגולים עד אובלים, פירות בצבע לבן, צהוב, סגול, אדום, קיימים זנים עם גרעינים או בלי, חלקם יותר עמידים בפני מזיקים
למכירה גפן
- הודעת הוואצאפ – שיחת וואצאפ
- ניתן לפנות אל משתלה בשעות הפעילות בטלפון 050-8170400
- כתובת אליהו 59, באר יעקב
- בימים א’-ה’ – שעות פתיחה 7:30-17:00, ביום שישי מ- 7:30-14:30
תנאי גידול גפן – טיפול:
הדליה, מומלץ לתת לצמח תמיכה על מנת שלא ישבר, לגזום אחת לשנה, דשן
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך להתחיל לגדל:
שתילים / צמח מורכב / ייחורים
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, כי אחרת לא ניתן להבטיח את הזן ואת איכות הפרי
עונת שתילה:
חורף, אביב, קיץ (אך ניתן כל השנה, ומומלץ בתחילת האביב)
איך לשתול:
לחפור בור גדול מומלץ להדביק במיקוריזה ,יש לבדוק שיש ניקוז, להוסיף קומפוסט וזבל אורגני לבור
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
כן
תנאי תאורה והשקיה
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית, השקייה מועטה
תנאי אור במצב אופטימלי:
שמש מלאה, חצי צל – לא מומלץ
גיזום – עונה וטיפול
עונת גיזום:
חורף
גיזום:
מומלץ לגזום לאחר שני מפרקים את הענפים שנבחרו להישאר
גידול בעציצים בגינה /בבית
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
25 ליטר – לפחות אך מומלץ יותר גדול, אם הצמח מילא את העציץ מומלץ לגזום בחורף גם שורשים
תערובת שתילה:
ניקוז טוב חשוב מאוד לכן מומלץ להשתמש בטוף או פרלייט, כל תערובת מנוקזת תיהיה טובה, מומלץ להוסיף מיקוריזה
מידע נוסף על גפן
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
3-10 מ’ לפי העיצוב, מומלץ לשמור קטן לקטיף נוח וגם עבור איכות הפרי
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית
דישון הגפן
איזה דשן מומלץ לצמח:
מזיקים לצמח – טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
פירות נתקפים
מזיקים לצמח:
לפיגמה, חדקונית הגפן, קמחון, כשותית, נמטודות, כנימת עלה, אקריות, תריפס, בוטריטיס, כנימה קמחית
טיפול במזיקים:
קימחון
קימחון הוא מחלה פטרייתית שכיחה התוקפת מגוון רחב של צמחי גן, עצי פרי, ירקות וצמחי נוי. היא מתבטאת בהופעת שכבה לבנה־אבקתית על פני העלים, הגבעולים ולעיתים גם על פרחים ופירות. הקימחון מתפתח בעיקר בתנאי חום ולחות מתונה, ופוגע ביכולתו של הצמח לבצע פוטוסינתזה. הנזק כולל עיוות עלים, האטת צמיחה, נשירה מוקדמת ולעיתים פגיעה ביבול. אם לא מטפלים במחלה בזמן, היא עלולה להתפשט במהירות ולגרום להיחלשות הצמח ואף למותו. מדובר באחת המחלות הנפוצות והעקשניות ביותר בגינון ובחקלאות הביתית.
עונת פעילות: בעיקר אביב–קיץ (אפריל–יולי), בעיקר בתנאי טמפרטורות מתונות ולחות יחסית גבוהה.
קימחון – אפשרויות טיפול:
גפרכל (גופרכל) – תכשיר גופרית להדברת קימחון
פעולה: חומר גופריתי היוצר שכבת מגע על העלים, המייבשת ומחסלת את נבגי הקימחון, ומונע את התפתחות הפטרייה.
מתי נשתמש: עם הופעת סימנים ראשונים של קימחון – כתמים לבנים אבקתיים על עלים צעירים, או כטיפול מונע בעונות מעבר (אביב וסתיו).
אופן שימוש: ריסוס אחיד בשעות קרירות (בוקר/ערב), תוך הימנעות מריסוס בטמפרטורה גבוהה (מעל 30 מעלות). מתאים לשימוש חוזר לפי הצורך.
נים בי – תכשיר אורגני ממקור צמחי
פעולה: פועל באופן סיסטמי חלקי – מחליש את הפטרייה, מעכב את התפתחותה ומשבש את יכולת הרבייה שלה.
מתי נשתמש: בתחילת נגיעות, כפתרון אורגני עדין או כטיפול תומך לאורך זמן. מתאים במיוחד לגינות אורגניות ולצמחים רגישים.
אופן שימוש: ריסוס מדולל על כל חלקי הצמח אחת לשבוע–עשרה ימים. בטוח לשימוש גם לאורך העונה וללא פגיעה בדבורים.
אפשרויות טיפול במזיק כשותית
אפשרויות טיפול במזיק כנימת עלה
אפשרויות טיפול במזיק אקריות
תריפס
תריפסים הם חרקים זעירים וצרי גוף, שאורכם נע בין 1 ל־2 מ”מ בלבד, ונמצאים לרוב בצידו התחתון של העלה, בתוך פרחים או בניצני צמיחה. הם ניזונים על־ידי שפשוף רקמות הצמח ויניקת מיצי התא, מה שגורם להופעת כתמים כסופים, נקודות שחורות (הפרשות), עיוותים בעלים ובפרחים, ולעיתים אף להצהבת הצמח כולו. התריפס מתרבה במהירות ופעיל בעיקר בעונות המעבר, במיוחד בסביבות סגורות כמו חממות או חללים מוגנים. מעבר לנזק הישיר, הוא גם עלול לשמש כמעביר של וירוסים בין צמחים. הטיפול בו דורש תגובה מהירה, שילוב של ניטור הדוק ואמצעי הדברה מותאמים.
עונת פעילות: בעיקר אביב–סתיו (מרץ–אוקטובר), עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול בתריפס:
טרייסר אולטרה 20 סמ”ק – תכשיר אורגני חזק
פעולה: מבוסס על Spinosad – חומר ביולוגי הפועל על מערכת העצבים של התריפס. גורם להפסקת אכילה, שיתוק ומוות תוך זמן קצר.
מתי נשתמש: בתחילת נגיעות, בגידולים אורגניים או רגישים, או כאשר נדרש פתרון חזק אך בטוח לדבורים ולסביבה.
אופן שימוש: ריסוס אחיד על כל חלקי הצמח, כולל פרחים וצידם התחתון של העלים, בשעות קרירות. בטוח לדבורים אם מרססים מחוץ לשעות פעילותן. ניתן לחזור על הטיפול כל 7–10 ימים.
סיפרין 20 – תכשיר כימי עוצמתי
פעולה: פועל במהירות על מערכת העצבים של התריפס – במגע או בבליעה – ומשמיד את המזיק תוך זמן קצר.
מתי נשתמש: בנגיעות מתקדמת או כאשר נדרש פתרון מיידי ועוצמתי, בעיקר בגינות נוי, עציצים או גידולים שאינם אורגניים.
אופן שימוש: ריסוס אחיד בשעות הקרירות, תוך כיסוי מלא של הצמח. להימנע מריסוס בזמן פריחה או בנוכחות דבורים. ניתן לחזור לפי הצורך, בהתאם לרמת הנגיעות.
המלצה מצוות אורגניקו:
לבחירה בטוחה לגינה האורגנית – טרייסר אולטרה.
למצבים דחופים ונגיעות חמורות – סיפרין 20 הוא פתרון מהיר ועוצמתי.
מומלץ לגוון בין החומרים כדי למנוע פיתוח עמידות.
אפשרויות טיפול במזיק בוטריטיס – עובש אפור
כנימה קמחית
כנימה קמחית, כנימה עם גוף רך ומצופה בשכבת שהיא כמו אבקה לבנה היוצרת מראה “קמח”; ניתן לזהותה כגושים או נקודות לבנות-אבקתיות במפגשים של גבעולים ועלים, סביב ניצנים ובקצוות הענפים. המזיק תוקף על־ידי יניקת מיצי התאים מכלי ההובלה של הצמח, גורם להצהבת עלים, כיפוף ועיוות, הפרשת סוכרים המושכים פטריות שיוצרות פיח המוריד את יעילות הפוטוסינתזה, ולעיתים מוביל לדלדול הצמיחה ונשירת עלים.
עונת פעילות: בעיקר אביב–סתיו (מרץ–אוקטובר) עם שיא פעילות בקיץ החם.
אפשרויות טיפול במזיק כנימה קמחית
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס סורי
מידע חשוב לפני שימוש בחומרי הדברה:
המידע באתר אורגניקו אינו מהווה המלצה לשימוש בחומרי הדברה.
לפני כל שימוש בחומר כימי או ביולוגי, חובה לקרוא בעיון את תווית המוצר ולוודא שהוא מתאים למזיק הספציפי ולסוג הצמח או העץ שברשותכם.
השימוש בחומרים מתבצע באחריות המשתמש בלבד, ובהתאם להוראות היצרן והחוק.
- יש להקפיד על לבישת ציוד מגן אישי בעת הריסוס (כפפות, מסכה, משקפי מגן).
- מומלץ לבצע ריסוס בשעות הקרירות של היום – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
- יש להימנע מריסוס בזמן פריחה או כאשר יש פעילות של דבורים בסביבה – כדי לא לפגוע במאביקים חשובים.
טיפים כלליים להתמודדות עם מזיקים:
- מעקב שוטף – בצעו בדיקה יסודית של הצמחים והעצים אחת למספר ימים, במיוחד בעונות רגישות.
- גיזום חלקים נגועים – אם יש נגיעות חמורה, הסירו ענפים או עלים נגועים לצמצום הפצת המזיק.
- שילוב שיטות טיפול – שימוש בכמה אמצעים במקביל (כימי, ביולוגי, מניעתי) מגדיל את סיכויי ההצלחה.
- החלפת חומרים לאורך זמן – רצוי להחליף חומרי הדברה כל כמה עונות כדי למנוע התפתחות עמידות בקרב המזיקים.
פריחת גפן – עונת פריחה ומידע על הפרחים
עונת הפריחה:
אביב
מידע כללי על פרח הגפן:
פרחים קטנים ירוקים לבנים ולא מורגשים
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים
דילול פריחה:
על מנת לקבל פרי גדול יותר יש לגזום 20 אחוז מהאשכול בקצה האשכול
חלקי הצמח האכילים
פירות גפן – משך הזמן עד ההנבה ועונת הפרי
עונת תנובת הפרי:
קיץ, סתיו
מזיקים בגידול פרי:
ציפורים, צרעות ועוד..
מה ניתן לעשות עם פירות הגפן?
משקה אלכוהולי, חליטת צמחים, פירות יבשים, נאכל טרי, ארטיקים וגלידות, ריבות, מיץ
דרישות עבודה על הפרי:
לכייס כל אשכול
כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
2-4 שנים
עלים למאכל – עונת הקטיף ואיך לקטוף
עונת קטיפת העלים:
אפריל- יוני, ואפשר גם אחרי
קטיפת עלים:
עדיף לקטוף עלים צעירים אך בגודל מלא
מידע על עלי הצמח:
עלים מחולקים לאונות לפעמים יכולים להיות יחסית למילוי
שימוש בעלים של צמח הגפן:
מבושל, ממולאים
גפן זנים / סוגים
- גפן איזבלה – זן חזק במיוחד בעל ענבים סגולים (טענות מסוימות גורסות שיש לו טעם שמזכיר מנגו בשילוב עם ענבים).
- גוורצטרמינר – זן ענבים לבן שמקורו בצפון איטליה ולא בחבל אלזס בצרפת, הגובל בגרמניה ובשוויץ וגדל גם שם, כפי שנהוג לחשוב כיוון ששם הוא גדל לשיא תפארתו. הוא נתגלה לראשונה בעיר טרמין באיטליה ומכאן נגזר גם שמו. גוורצטמינר חובב אקלים קריר. זן זה הוא בעל טעם דומיננטי, מזכיר בזאת את זן ענבי מוסקט.
- למברוסקו – זן ענבים אדום שפיתח מעצמו מספר תתי זנים. ענבי למברוסקו אינם מתוקים כל כך ועל כן משקאות הלמברוסקו המיוצרים מחוזקים בתוספת ענבים מזנים מתוקים יותר או עוברים תהליך התססה. מקורו של הלמברוסקו הוא באיטליה.
- מרלו – זן ענבים אדום, מתוק ובעל רמות טאנין גבוהות. מניב פרי גדול יחסית ובעל קליפה דקה וזיקתו היא לסביבת גידול באקלים קריר.
- סוביניון בלאן – זן ענבים לבן, שמקורו בבירת היין הצרפתית, הלא היא בורדו. סוביניון בלאן מהווה מרכיב חשוב בהפקת יין קינוח ובהפקת יין לבן יבש.
- פינו נואר – זן ענבים סגול כהה, שמקורו בחבל בורגון בצרפת וחיבתו לתנאי אקלים קרירים. רגיש לתנאי אקלים משתנים שאינם אידיאלים עבורו ולכן נחשב קשה לגידול. גודל הענבים הוא קטן יחסית.
- קברנה סוביניון – זן ענבים אדום אשר בקליפתו העבה רמות טאנין גבוהות. מקור הזן הוא בבורדו, צרפת. על אף שדורש זמן הבשלה ממושך קברנה סוביניון מניב יבולים נמוכים. קברנה סוביניון הו זן הענבים הראשי במרבית יינות הבורדו. קברנה סוביניון הוא הכלאה גנטית בין זן הענבים קברנה פראן האדום לבין זן הענבים סוביניון בלאן הלבן.
- קברנה פראן – המוכר גם כקברנה פרנק, הוא זן ענבים אדום, הנפוץ ביינות ממסכים כמו קברנה סוביניון ומרלו, הם יינות המבוססים על שילובי יינות שלא כמו יינות זניים, המתמקדים בזן אחד.
- שרדונה – זן ענבים לבן, שמקורו ככל הנראה הוא בחבל בורגון בצרפת. זן ענבי השרדונה נפוץ מאוד בישראל ומתאפיין ביכולת הסתגלות גבוהה לסביבת גידול משתנה שתיתן אותותיה ביין העתידי. הקרקעות המתאימות ביותר לגידול שרדונה הן אבן גיר, גיר וחרס.
- מוסקט – משפחת זני ענבים הכוללת למעלה מ-200 זני ענבים, רוב הזנים יש להם גרעינים וזן אחד ללא מגוון צבעים כמו לבן, צהוב, ורוד, שחור, אדום, סגול בעל ארומה טובה
איך להתחיל לגדל
רבייה וגטטיבית
אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
ייחורים
עונת רביה וגטטיבית:
חורף
משך זמן צמיחת שורשים:
חודש לאחר תחילת התחממות הטמפרטורה
דרך הטיפול בגידול ייחורים:
צל עם הרבה אור, קרקע לחה
מידע על הרכבת גפן
עונת הרכבה:
חורף
סוג ההרכבה:
הרכבת כתר, הרכבת ראש, הרכבת עין, הרכבת צד
שמות נוספים
שם מדעי:
Vitis
שם באנגלית:
Grapevine
שמות נוספים:
ענבים, גפן היין
האם כדאי לגדל:
גפן מומלץ לגדל אך צריך לשקול את סוג הזן שמגדלים. יש מגוון זנים ולכל זן דרישות קצת שונות, מומלץ לברר האם הזן מתאים למקום מגוריכם ולכמות הזמן שצריך לעבוד בשבילו.